Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 08:39 [r200] jak przelozyc nowy kabel glosnikowy od radia do drzwi
witam pytanko, jak przelozyc kabel glosnikowy od radia do drzwi rozgladalem sie ktoredy to puscic ale nie ma nawet najmniejszej dziurki zeby przelozyc kabel(nawet w wiazce nie ma miejsca ), czy ktos juz przerabial ten temat? chodzi mi o drzwi od strony kierowcy jak i pasazera rover 3d
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 08:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 10:13
Hej
Można albo wywiercić dziurkę w kostce i przełożyć go w tej gumowej osłonce, albo wywiercić dziurkę w drzwiach potem zakleić czymś. Generalnie preferuję drugi sposób, znacznie szybszy a jak zrobisz to dobrze, to i wygląda nieźle.
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 14:17
tak, można przełożyć przez kostkę rozwiercając w niej otwór w miejscu gdzie powinnen byc kabelek. Kostka jest na wcisk wyciąga się ja od strony srodka dzwi. Jeśli guma się nie rozerwie, kostka nie peknie to po założeniu kabla nic nie bedzie widać. Co prawda cięzko przeciągnąc kabel do gumy co by zabardzo jej nie wyciagac. Rozłącz kostkę i wywierć w niej otwor na kabel. przeciągnij kabel do gumy wnetrza auta jakims drucikiem sztywnym. ( ja tak robiłem) w drugą strone do dzwi bez problemu powinno pojść. nie sciagaj gumy ze słupka bo potem cięzko zalozyc ją w swoje miejsce. Mam duże dłonie dlatego tak twierdzę.....
Wysłany: Sro Kwi 08, 2009 22:41
dzieki wielkie za odp. dalem juz pomogl, jednak wiercic w tmy miejscu to chyba troche samobojstwo;/ ledwo tam moge reke wlozyc a co dopiero wiertareczke zreszta troche strach przy tych wiazkach tak krecic wiertlem
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 19:11
a jak wyglądają te kable fabryczne?
Rzeczwiście jest konieczność ich zmiany?
ja pociągnąłem 2x1,5 pod drzwi od wzmaka i teraz sie zastanawiam czy jest sens je wiercić i przepychać?
Przyszło mi na myśl zrobienie gdzieś przełącznika, który by zmieniał mi możliwośc zasilania przodów albo ze wzmaka albo z samego radia ( w celu oszczędności prądu na postoju)
ma ktoś jakiś pomysł na coś takiego?
Z tego co mi wiadomo nie może być podłączone zasilanie z radia i wzmacniacza do jednego głosnika na raz.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 473 Skąd: Katowice
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:06
Taki przekaźnik powinien się nadawać http://www.cnd.com.pl/pro...=4221&grupa=874 . Do niego takie gniazdko żeby było łatwiej http://www.cnd.com.pl/pro...=5123&grupa=874 . Schemat ci prześlę na PW, bo wstyd takie bazgroły na forum wstawiać. Dla każdego głośnika musisz zrobić taką samą instalację. Pamiętaj, żeby sygnał na głośniki ustawić przed załączeniem radia i wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony przez Konix Sro Kwi 15, 2009 20:39, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:19
greg-si napisał/a:
Możesz dać gdzieś w dogodnym miejscu taką wtyczkę i tylko przepinać na szybko kable.
a odpinanie i wpinanie kostki iso tej z kablami do głośników? poza koniecznością wyciągania radia nie ma chyba nic przeciwko? (tak teraz na to wpadłem że jedna kostka to zasilanie a druga sygnały. Ale muszę to na schemacie potwierdzić)
może być i tak jak piszesz. Nie wpinać do radia kostki jak pracuje wzmacniacz. Tylko przypadkiem nie zapomnisz się.
Ja tam bym nie kombinował i zostawił głośniki tylko pod wzmacniaczem.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
W ostatni weekend walczylem z tym problemem. Ja zrobilem metoda przewiercenia kostki. Miejsca na otwor w kostce jest wystarczajaco. Jest maly problem potem z przecaignieciem kabla przez te gume uszczelniajaca - ja uzywalem sprezyny do przeciagania kabli, a i tak nie szlo latwo. Ze stykami to chyba jeszcze wiecej roboty by bylo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum