Czy mozecie polecic jakies dobre miejsce w Poznaniu gdzie odgrzybia mi klimatyzacje i wymienia filtr kabinowy? Bylem w NORAUTO, ale po przeczytaniu wielu zlych opinii o tym zakladzie odpuscilem....
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 18:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
o klime w Poznaniu poczytaj tutaj
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=332559
Ktoś z forum ostatnio był w Norauto na serwisie klimy i był zadowolony, zdaje się, że była to kobieta i nie było to u nas.
Filtr kabinowy wymieni Ci nap ewno każdy mechanik. Tak w ogóle to byłem w tym drugim zakładzie i nabiłem i teraz jestem umówiony na przegląd szczelności w poniedziałek Niestety strasznie capi więc też muszę jeszcze ich pomęczyć o odgrzybienie, albo samemu się zając w przyszłym tygodniu. Narazie wzieli 170zł
a może sami spróbujecie .... to jest 0,5 h roboty 4 śrubki i wylatuje schowek i wzmocnienie za nim ... później odpinamy klapkę filtru, wyjmujemy stary, wilgotną szmatką wycieramy co się da wewnątrz i na zewnatrz z nazbieram=nego kurzu. Po lewej będzie widoczny parownik, psikamy na niego preparatem do odgrzybiania, zamykamy klapkę filtru, odpalamy auto i właczamy klimę na kilka minut. Możemy dla pewności powtórzyć operację. na koniec zakładamy nowy filtr, składamy wzmocnienie i schowek i gotowe I kilka flaszek do przodu
No patrzylem gdzie te srubki (2 od schowka i 4 od takiej blachy) i mysle, ze z wymiana filtra sobie poradze. Natomiast z odgrzybianiem to sam nie wiem. Nie mam za bardzo zaufania do tych srodkow ze stacji benzynowych, marketow itp. Myslalem, ze w takim zakladzie od klimy zrobia mi to skutecznie i porzadnie.
W jaki sposob przeprowadzil Ci to odgrzybianie?
Mam jeszcze pytanie odnosnie nabijania czynnika chlodzacego. Co jaki czas to robic?
W zasadzie co roku przed sezonem powinno się sprawdzać ilość czynnika i robić dezynfekcję, ale wiadomo jak to jest. Moim zdaniem najlepiej nabić raz i sprawdzać jeżeli coś zaczyna słabo chłodzić, albo gorzej działać, a odgrzybiać co roku. Trzeba pamiętać także, o włączaniu klimy nie tylko w lecie, ale przez cały rok, co jakiś czas, choćby na krótko.
martinezz, byłem bardzo zdziwiony, ale po zdemontowaniu filtra gość wsunął tam rurkę od spray'u (coś jak wskazał thef) psiknął, przedmuchał, powtórzył czynność - i skasował 70zł
martinezz napisał/a:
Mam jeszcze pytanie odnosnie nabijania czynnika chlodzacego. Co jaki czas to robic?
Jeśli chłodzi, to raz do roku. Ja miałem jeszcze sporo czynnika, więc cena usługi była nieco niższa. Nie ma co czekać aż w lipcu skończy się chłodzenie. Przed sezonem uzupełnić i na rok powinno wystarczyć.
jeśli układ jest szczelny to spokojnie 2 - 3 lata bez uzupełniania się obejdzie Sma co 2 lata robiłem przegląd klimy, podobnie znajomy w vectrze i oczywiście odgrzybianie i wymiana filtra co roku. Znajomy w zeszłym roku robił ozonowanie i jeśli już miałbym płacić za czyszczenie klimy to tą metodą
W Tomateam są tylko dwa: ten i ten.
Żaden nie ma wymiarów takich jak Twój... Może miałeś zapakowany jakiś inny, jakąś adaptację z innego samochodu? :hm2:
Mówię od razu, że mi K1082 pasuje.
I wszedl Wam bez oporu? Bo na chama to moze i bym go wepchnal...
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 17:33 ]
Witam,
Filtr zalozylem - moze wczesniej bylem za delikatny, ale teraz wszedl i jest ok. Kupilem tez preparat do dezynfekcji klimy WURTH. Teraz tylko spryskac parownik i kanaly wentylacyjne, tak? Potem spowrotem zalozyc filtr i koniec operacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum