Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 19:23 [R200] Centralny zamek zwariował.!!!POMOCY>!!!!
Witam wczoraj odłączyłem na noc klemę w moim 216 żeby sprawdzić czy mam słaby akumulator czy coś mu kradnie prąd. Mój roverek ma centrala na pilota i z kluczyka bez aku nie da rady otworzyć zresztą z aku też. Problem polega na tym że kiedy otwieram roverka wszystkie drzwi oprócz kierowcy się otwierają a w drzwiach kierowcy słychać tylko trrrryk i korek jak się podniesie to odrazu opada . Kiedy tak próbowałem kilka razy zamknąć i otworzyć zamki powariowały w drzwiach a ten od kierowcy nie otworzył się wogóle. Aha dodam jeszcze że kiedy przy załączonym akumulatorku otwieram kluczykiem korki się podnoszą i zamykają jak należy ale nie mogę wyciągnąć kluczyka gdyż jak wracam do pozycji wyjściowej zamek się znów zamyka wcześniej nie miałem tego problemu czy to wina odłączenia akumulatora proszę o porady
_________________ Mały ale jary --- tyle o moim 216 :)
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 19:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nie wina odłączenia akumulatora tylko masz niesprawny zamek w drzwiach kierowcy. Sprawdzić należy wiązkę która idzie na drzwi oraz zamek w drzwiach.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 20:27
być może trzeba zsynchronizować pilota z centralka w taki sposób jak po wymianie baterii.
nie pamiętam dokładnej procedury, ale na forum na bank jest opisane i w instrukcji też.
chyba trzeba otworzyć auto z kluczyka a następnie 4 razy nacisnąć przycisk zamykania centralnego na pilocie.
pietro, to nie problem z synchronizacją...też mam to "trrrryk" tyle, że mi otwierają się drzwi normalnie, ale nie miałem czasu zerknąć co tam się dzieje w środku.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 20:45
azer napisał/a:
.też mam to "trrrryk"
mi to tryk również się pojawiło jakiś czas temu kilka razy, po rozebraniu boczków już zamek nie chciał zrobić tryk i w sumie więcej się nic takiego nie pojawiło,
to tryk to rzeczywiście zamek, może siłownik bądź jakieś elementy centralki, ale żeby tak zaczął wariować?
właśnie byłem zobaczyć czy może po dalszym odłączeniu klemy coś pomogło ale niestety nic z tego. Jak otwieram jest to tryyykk korki do góry i od razu na dół. Z tym zamkiem to możliwe bo gdy próbuje otworzyć kluczykiem ok mogę ale nie mogę już wyciągnąć kluczyka z zamka próba powrotu do pozycji wyjściowej kończy się zamknięciem zamka Jutro jak nie elektryk to sam to rozbiorę i popatrzę co i jak z tym zamkiem bo skoro kluczyk otwiera i zamyka choć nie chce się dać wyciągnąć to coś nie tak jest z zamkiem chyba. Dokładnie tak jak napisałem stało się to nagle wcześniej zero problemów z centralem.
Mi tak trykało też po rozebraniu boków drzwi ... ale tylko przy otwartych drzwiach. Zamknołem drzwi, problem przeszedł (tzn trzasnołem nimi) - opcja na pałę ale co tam spróbować można
Dalej nic wiązka sprawdzona jak kluczyk w zamku to central działa ale jak brak kluczyka w zamku to dalej wariuje otwiera i zamyka z powrotem . Synchronizacja to nie to immobilizer działa prawidłowo pilot też działa to wina zamka ale nie wiem o co chodzi. zamykać zamyka ale nie otwiera raz korki w górze za sekundę już na dole znów w górze i znów korek w drzwiach kierowcy na dole a reszta czasem otwarta czasem zamknięta. Sam już nie wiem co z tym centralem się stało.
[ Dodano: Wto Kwi 21, 2009 21:48 ]
Aha to trrryk to wydobywa się z mechanizmu do którego podchodzi pręcik od korka zamku który się podnosi i opuszcza jak drzwi są otw./zam.
[ Dodano: Czw Kwi 23, 2009 17:37 ]
oddałem do elektryka czekam na jego relacje co i jak do usłyszenia panowie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum