Wysłany: Pon Maj 04, 2009 18:02 [R200Si 1.4 16v 99r.] kontrolka ładowania się pali
witam, panowie jeździłem sobie cały dzień aż tu nagle odpalam auto i kontrolka ładowania się pali (akumulatorek), a powyżej ok. 2,5/3 tyś obr. gaśnie co jest nie tak siadł alternator czy to może regulator napięcia? pomocy
_________________ denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu, za głupotę innych
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 18:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak sprawdzić czy ślizga się pasek, patrzyłem pod maskę to się kręci pisków też nie słychać, a jak to jednak regulator napięcia to dam rade go sam wymienić?
_________________ denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu, za głupotę innych
jestem laikiem, ale czy gdyby skończyły się szczotki to gasła by kontrolka przy3 tyś obr. czy paliła by się dalej, ja myślę że by nie gasła bo alternator by nie chodził a ona gaśnie więc pojawia się ładowanie
Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 175 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 19:17
wcale niekoniecznie ... moze byc np skonczona jedna ze szczotek ... lub jej koncowka i dlatego dziala ladowanie przy wyzszych obrotach ... mialem kiedys podobne objawy
najlepiej zdejmij alternator .. obejrzyj stan szczotek ... jesli sa ok .. to regulator wymien na nowy ... podczas demontażu sprawdz równiez stan i naciag paska
Sprawdź szczotki, ostatnio w maździe 323F deasel, którą jeździ moja mama też świeciło się kontrolka zasilania i dopiero powyżej 2000 obrotów gasła, pojechała do znajomego elektryka i od razu sprawdził szczotki, wymienił i jest ok
padły szczotki, regulator i pasek były ok, ale okazało się przy okazji że cały alternator zalany był olejem, prawdopodobnie to wyciek z rozpołowienia głowicy tak myślę ale to już w kolejnym temacie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum