Wysłany: Czw Maj 14, 2009 20:17 [R400,99] korekta ustawienia kierownicy
witam potrzebuje sie dowiedziec jak mozna poprawic kierownice (jak jade prosto kierownica leciutko jest skrzywiona w lewa strone) ,roverek ma poduszke wiec nie bardzo wiem jak sie zabrac do tematu ,myslałem zeby ja sciagnac przestawic i z powrotem przykrecic prosto tylko ta poduszka.dodam ze zadnego wypadku nie było i zbieznosc sprawdzana jest w porzadku.Moze ktos to juz przerabiał podobny temacik??
Ostatnio zmieniony przez thef Czw Maj 14, 2009 20:34, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 20:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 20:37
Przy ustawieniu zbieżności trzeba na początku zablokować koło kierownicy w odpowiedniej pozycji i dopiero ustawiać. Jeżeli nikt wcześniej nie ingerował w jej ustawienie na wieloklinie (nie była ściągana), to bez problemu ustawi się ją odpowiednio przy ustawianiu zbieżności, pewnie właśnie przy tej czynności w przeszłości mechanik nie ustawił i nie zablokował odpowiednio koła.
dokładnie jak thef pisze
sprawdzenie zbieżności z ustawieniem jej do koła kierownicy to dwie różne rzeczy. Zbieżność można mieć dobrze ustawioną a kierownica może być przekręcona.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Jeśli jest LEKKO przestawiona, to nawet nie kombinuj z kołem kierownicy - wbrew pozorom, przesunięcie o 1 ząbek daje dużą różnicę.
Ad rem - jak pisali koledzy - ustawienie (albo może 'przestawienie') zbieżności załatwi sprawę
Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 372 Skąd: z gór
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 09:55
bolec0000 napisał/a:
,myslałem zeby ja sciagnac przestawic i z powrotem przykrecic prosto tylko ta poduszka
-pewny sposób na urawnie tasmy od poduszki....
ustawienie kierownicy "na wprost" mozna uzyskac tylko przy ustawieniu zbieżności i uzyciu tzw."trapezu" (mówimy o prawidłowym ustawianiu kierownicy)
ja też miałem lekko przekrzywioną kierę w prawo i ustawianie jej nic nie dawało i dopiero diagnosta mi to zrobił,po prostu jedną końcówkę drążka wkręcił a drugą wykręcił i gitara oczywiście z zachowaniem zbieżności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum