Wysłany: Wto Maj 19, 2009 17:03 [R400 1.6 SI 98'] problem z odpalaniem
Witam wszystkich. Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość i upomnienie jeśli coś pokrecę.
Od kilku tygodni jestem posiadaczem roverka 416 w sedaniku, całkiem przyjemnego autka dodam. Radość użytkowania psuje niestety od kilku dni dość uciążliwa usterka i w tej kwestii szukam POMOCY. Autko nie zawsze chce odpalać.Wczoraj ładowałem akumulator i do dzisiejszego popołudnia wszystko ok, teraz znowu padł. Rozrusznik próbuje się zakręcić, ale nie daje rady. W trakcie jazdy nie włącza się żadna kontrolka, wszystko też działa bez problemu. Sprawdzałem ze znajomym mechanikiem ładowanie akumulatora- dochodzi do 12,5 przy maksymalnym obciążeniu instalacji elektrycznej. Wyczytałem na forum, że wartość ładowania powinna wynosić od 13,8 do 14,2. To pozwala mi podejrzewać alternator, ale oczywiście mogę być w błędzie. Rozrusznik też raczej wykluczam-na naładowanym akumulatorze normalnie kręci. Poprzedni właściciel wymieniał świece, cewkę, palec i kopułkę (sprawdzaliśmy- nie kłamał:)). Czasami był natomiast problem z radiem- kiedy dawałem głośniej dźwięk się wyłączał. Klemy są podłączone prawidłowo, luzów nie ma. Sprawdzałem auto po jeździe jak i na zimno- zero różnicy. Jak nie pali to na amen. Po rozładowaniu łapie tylko na pycha.
Proszę o poradę w celu eliminacji przynajmniej części ewentualnych przyczyn.
Jutro jadę z tym do elektryka (przy okazji-może ktoś mógłby polecić kogoś od roverków w Legnicy lub Jaworze?), ale wolałbym uniknąć wymiany całej elektryki na chybił trafił jeżeli fachowiec będzie grał wariata.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 17:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Wto Maj 19, 2009 18:16
Hmm, skoro świece itd są dobre to ja wymieniłbym jeszcze filtr paliwa
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
DANTE79R,
Raczej nie to. Chyba dałem ciała, bo dziś jeszcze kilka razy wszystko sprawdzałem. Wcześniej dwa razy paliłem na pycha(na szczęście nic nie spierniczyłem) , dopiero dzisiaj na kable i ruszył od razu. Wymieniłem aku i poczekam. Dopiero się uczę jak co działa w samochodach, także potrafię się jeszcze zaplątać. Tak czy owak dzięki wielkie za pomoc i zainteresowanie. Pozdro
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sro Maj 20, 2009 16:57
No cóż skoro tak mówisz to spróbuj i zobaczymy co dalej ale filterek wymienić też nie zaszkodzi. Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrawiam Dante
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum