Witam wszystkich. Odkąd posiadam swoją 45-kę wyje mi skrzynia biegów. Hałas (niezbyt uporczywy ,ale wyraźnie słyszalny) zaczyna się pojawiać przy nieco wyższych obrotach silnika ok. 3000 obr i tylko podczas dodawania gazu. Początkowo mi to nie przeszkadzało ,jednak teraz kiedy już z autkiem porobiłem większość rzeczy,zaczyna mnie to niepokoić. Dodam jeszcze tylko , do niedawna pierwszy bieg wchodził mi bardzo cieżko. Kilka dni temu byłem u mechanika i dolał mi trochę oleju do skrzyni. Jednynka wchodzi znacznie luźniej ,ale wycie nie ustąpiło. Czy ktoś z Was miał taki problem?, myślicie ,że przyczyną może byc nieodpowiedni olej zalany do skrzyni i czy wymiana oleju w skrzyni pomoże? Proszę równiez o wskazówki co do wymiany oleju,wczoraj zakupiłem ''HAYNES'' więc z pomocą literatry zrobię to sam i wleje olej o specyfikacji podanej w książce, ale nie wiem czy będę potrzebował podnośnika. Da się to w ogóle zrobić z autem stojącym na chodniku czy kanał jest nieunikniony. Nigdy tego nie robiłem
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 06:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 233 Skąd: Leżajsk
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 07:37 [R45 1,4 16V, 2001r]
Witam,
Czy wymiana oleju pomoże ?, trzeba spróbować, bo to pierwszy i najtańszy sposób, by ew. wykluczyć "winę" złego oleju. Należy kupić 2L zalecanego oleju MTF94 f-my Texaco i dokonać wymiany. Niestety, wymiana bez kanału raczej jest niemożliwa - pisałem o tym, sam niedawno wymieniałem. Jeżeli to nie pomoże i skrzynia bedzie nadal "wyć" tzn. że wymaga naprawy, np. wymiany łożysk. Ale to grubsza robota dla dobrego mechanika - czego Ci nie życzę. Użyj "Szukaj", znajdź np. moje posty, a dowiesz się więcej pozdr......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum