Wysłany: Pon Maj 25, 2009 19:38 [R45 1.8 benzyna '01] problemy z ABS
Witam wszystkich serdecznie. Znów zdaję się na Wasze porady. W mojej 45-ce dziwnie świruje ABS, zazwyczaj pali się kontrolka więc nie działa ,jednak zdarza się ,że po dłuższm postoju. że kontrolka ABS się nie pali i wtedy niemal przy każdym hamowaniu chrobocze mi pedał ,trochę tak jakby się ABS włączał,jednak nie do końca. Dodam jeszcze tylko,że problem zaczął narastać stopniowo ,mianowicie kontrolka zaczeła zapalać się rzadko a kiedy się niepaliła to ABS normalnie działał, często zapalała się na wyboistej drodze. Teraz jednak doszło do tego,że częściej się ABS świeci niż nie swieci a kiedy się nie świeci to dziwnie świruje przy lekkim nawet hamowaniu, troche tak jakby sie właczał jednaknie do końca. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Jutro jadę do mechanika,ale nie znam się zupełnie na tym i nie chcę aby mnie naciągnał. Ostatnio mi powiedział,że to mogą byc czujniki ,pierścienie i ,że może musiec wymienić półośki.... ....No właśnie... wiecie coś o tym...?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 19:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam identyczne objawy-za pierwszym razem zaplacilem 20 euro za usuniecie usterki,po miesiacu to samo-okazalo sie ze wystarczylo przeczyscic czujnik abs w jednym z kol .Ale jak jest u Ciebie niewiem-moze to samo.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 21:11
A może po prostu brakuje płynu?
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 21:21
warto też przy okazji zobaczyć czy coś nie jest zapowietrzone
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 22:28
Dzieki wielkie,zobacze jaka jutro będzie diagnoza mechanika, po wymianie tylnich klocków hamulcowych. Wezmę samochód do domu i sam spróbuję conajmniej znaleźć i przeczyścić te czujniki od ABS. Jeśli nie pomoże to wtedy będę myślał co dalej.
Pomógł: 37 razy Dołączył: 07 Sie 2008 Posty: 530 Skąd: Warszawa/Magdalenka
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 16:09
Weź miernik,ustaw na omomierz i zmierz opór na czujnikach.Powinien być w okolicach 1 Oma. Jeśli jest duża różnica to padł czujnik,lub jest zabrudzony.Oczywiście dotykasz miernikiem do styków czujnika.Ale często padają (pękają) pierścienie od ABS-u i chyba ciężko je kupić.Pozdrawiam
podlacze sie pod temat z zapytaniem czy to normalny objaw? w moim roverku abs dziala poprawnie ale gdy wlaczam zaplon wszystkie kontrolki gasna lacznie z ABS lecz gdy odpale auto to kontrolka abs sie zapala na ok. 3sek i gasnie, potem w czasie jazdy juz sie nie zapala i niby wszystko jest ok
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Kwi 2009 Posty: 67 Skąd: East Cheshire
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 13:06
Miałm kiedys podobne objawy w całkiem innym aucie i okazało się ,że kabelek wychododzący z piasty był lekko nadszarpnięty "czasem".Popatrz dokładnie na kabelki może któryś jest przetarty itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum