Wysłany: Sro Lis 07, 2007 21:53 [R75] Nie wchodzi na obroty i strasznie dymi
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Witam,
Znajomy ma problem z R75. Mianowicie silnik po odpaleniu (gdy jest zimny) pracuje z reguły normalnie. Problem jest natomiast gdy się zagrzeje chocby delikatnie. Mimo dodania gazu nie wkreca sie na obroty (wydaje jakby klekot i muli go przy 1500-2000 obr/min) i strasznie dymi z wydechu - jakby nie mógł spalić paliwa. Wymieniany był filtr paliwa i itp. Lecz nie wydaje mi sie żeby za mało paliwa dostawał bo wygląda jakby nie mógł go wogóle spalić. Ktoś pomoże w tym temacie??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 18:18, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 21:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Spaliny mocno czarne - jedna chmura za nim. Dodam że czasem pracuje normalnie a po ujechaniu 100m znowu to samo i tak na zmiane... więc nie wydaje mi sie zeby to mogłoby być wtryskiwacze... ale nie wiem dlatego pytam.
A czy jak dostaje za niską dawkę paliwa to też może tak kopcić?
Dodam że na momentami dobrze chodzi ale na odłączonym przepływomierzu, z podłączonym przepływomierzem raczej stale tak samo czyli ni chce sie wkręcać na obroty a jak juz wchodzi to bardzo powoli wrecz mozolnie i pozostawia za soba jeden smog.
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 07:24
Sprawdż zawór EGR i kostkę czujnika wysokiego ciśnienia
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Czw Lis 08, 2007 17:39
To wygląda jakby do kupy zebrało się: EGR, przepływomierz i jakaś nieszczelność w wężach od powietrza ciśniętego do silnika. No albo za dużo paliwa dostaje, ale to bardzo mało prawdopodobne.
Lukasinio,
Witam, mam ten sam problem odnośnie swojego R75 który opisywałeś swego czasu na forum czyli spadają obroty silnika i strasznie dymi. Będe Ci bardzo wdzięczny jeśli podpowiesz mi co było tego przyczyną.
POzdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum