Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 19:24 [R200 SDI 99r] Dziwny dźwięk podczas przyśpieszania
Witam
Pytałem kilka osób o poradę ale nikt nie wiedział, jedna wskazała na skrzynię biegów. Otóż problem jest następujący. Podczas przyśpieszania zwłaszcza na 3 biegu wydobywa z przodu po prawej ( tak mi się wydaje ) dziwny dźwięk - jakby dudnienie. Dźwięk ten cichnie choć nie zupełnie po przekroczeniu 2300 obrotów na 3 i 1700 obrotów na 4. Generalnie nie będę się rozpisywał bo na filmiku widać to lepiej.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 17:05
Zobacz czy Ci opona nie ząbkuje bo ten dźwięk na to mi wygląda
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 22:05
hmm sprawdzilem te oponki ale nie wydaje mi sie zeby to bylo to... na luzie jak jade to nie slychac nic, poza tym zmienilem felgi na wieksze i jak bylo tak jest.Kurcze widze ze trudna sprawa ale moze ktos trafi, strasznie ten dzwiek jest meczacy i chcialbym sie go pozbyc
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 22:32
Botanix napisał/a:
Podczas przyśpieszania zwłaszcza na 3 biegu wydobywa z przodu po prawej ( tak mi się wydaje ) dziwny dźwięk - jakby dudnienie. Dźwięk ten cichnie choć nie zupełnie po przekroczeniu 2300 obrotów na 3 i 1700 obrotów na 4
Botanix napisał/a:
na luzie jak jade to nie slychac nic
Czyli można by wnioskować,że głównym sprawcą może być silnik.
Może gdzieś coś wpada w rezonans?
Może poduszki się kończą?
Miałem u siebie taki przypadek,że pod 3000 RPM coś właśnie dostawało na chwilę większych drgań a po 3100 RPM przestawało
Pewnie była to poduszka.Do dzisiaj nie wiem bo po kolizji przestało
A co do Twojego filmiku na YT to nie mogę wyłapać tego dudnienia...
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 22:45
Przez pierwsze 3 sekundy słychać, może dudnieniem źle to opisałem... nie wiem jak to opisać . Wyeliminuj wszystko oprócz silnika i dźwięku otocznia, pozostaje taki falujący dźwięk zwiększający częstotliwość wraz z obrotami silnika.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 09:09
Botanix napisał/a:
pozostaje taki falujący dźwięk zwiększający częstotliwość wraz z obrotami silnika.
Coś wyłapałem ale szczerze to nie mam pomysłu.
fearless [Usunięty]
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 09:13
Mi ten dźwięk tak trochę pod łożysko podchodzi na skrzyni biegów(bodajże oporowe), skoro pisałeś, że na luzie nie słychać, a przy hamowaniu silnikiem i przyspieszaniu słychać.
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 09:53
Fearless, mój znajomy, niegdysiejszy elektryk samochodowy dał mi podobną odpowiedź... dzięki. W tym właśnie kierunku będę się rozglądał, wymiana podejrzewam, że droga nie będzie.
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 12:41
Hmm powiem Ci, że trudne pytanie bo nigdy na to nie zwracałem uwagi, wiem na 100% że gdy przyśpieszam na 3,4 ( tu najgłośniej dźwięk się objawia ) to daje o sobie znać. Jestem jednak na 99% pewien, że przy wciśniętym sprzęgle dźwięku nie ma.
Ale gdyby to bylo lozysko oporowe w skrzyni to wg mnie powinno byc slychac taki dzwiek bardziej z lewej strony, w koncu skrzynia jest z lewej strony auta. Ja tez mam problem z "jakims" dzwiekiem, ale slysze go tylko na postoju na luzie, z wycisnietym sprzeglem, gdy sprzeglo wciskam wtedy dzwiek ustepuje. To jest taki dzwiek jakby cos mi rzegotalo. Ktos ma pomysl? Ktorys mechanik powiedzial mi ze to wlasnie lozysko, co wy o tym myslicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum