Wysłany: Sob Cze 20, 2009 10:59 [R620] Kontrolka świec żarowych
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
mam pytanie a wiec co może być przyczyna kontrolka swiec nie swieci tak długo jak działa przekaznik kiedys tak było a teraz tak nie jest. jak podłacze pod przekaznik żaróweczke pod te ciensze styki to pali sie tak długo jak jak przekaznik trzyma a kontrolka w samochodzie sie załancza ale tyko na chwile jest to dla mnie uciazlwe bo musze nasłuchiwac kiedy pyknie mi przekaznik mowa o silniku 2.0 tdi
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lut 03, 2011 19:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 10:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Justys885, świece grzeją się cały czas do momentu zapalenia auta Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury świec kontrolka gaśnie i jest to normalne zachowanie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
pali dobrze ale tylko wtedy jak poczekam az pyknie przekaznik a ztego co wiem to po to jest ta kontrolka w samochodzie aby informowała ze juz mozna odpalic. jak pisałem wczesniej było ok.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:57
Justys885 napisał/a:
pali dobrze ale tylko wtedy jak poczekam az pyknie przekaznik a ztego co wiem to po to jest ta kontrolka w samochodzie aby informowała ze juz mozna odpalic. jak pisałem wczesniej było ok.
Spróbuj podmienić czujnik temperatury płynu - ten dwupinowy wkręcany pionowo.
PS>Skoro przekaźnik się wyłącza po jakimś czasie, to już dalej świece nie są grzane, więc jedna rzecz obalona
dodam jeszcze ze były wymieniane swiece i zostało zrobione zwarcie na czujniku zimnego silnika i od tamtej pory kontrolka zapala sie tylko na 1sek po rzekreceniu stacyjki
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 11:59
Justys885 napisał/a:
na czujniku zimnego silnika
A co to za czujnik? Może właśnie chodzi o czujnik temperatury płynu . Zdejmij z niego wtyczkę i zobacz jak będzie się zachowywać kontrolka. Jeśli będzie długo świecić, to wymień czujnik.
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 13:02 ]
a na samodiagnostyce nie wyszedł by błąd ze ten czujnik jest uszkodzony.podłanczałem inny ale bez wkrecania i nic nie było lepiej
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 13:04 ]
to ten czujnik pod osłona plastikowa silnika ztyłu altrnatora?
weź miernik i sprawdź kiedy gaśnie kontrolka, a kiedy znika napięcie na świecach ? co więcej mogę Ci pokazać ze kontrolka grzania świec zapali się i normalnie zgaśnie, nawet jak wyciągniesz przekaźnik i świece nigdy się nie zagrzeją
wczesniej miałem tak jak piszeszSkiba, lampka paliła sie tak długo jak grzały swiece teraz tak nie jest
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 13:12 ]
tez tak mam po odpaleni jeszcze na chwile załancza sie przekaznik pi grzeja swiece[mierzyłem miernikiem] i to tez chyba jakis problem jest czy tylko dogrzewanie?
Mam podobny problem, z tym, że u mnie kontrolka nie raz nawet się nie zapali albo mrugnie na sekundę. Mam pytanie za co odpowiada przekaźnik w skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską oznaczony spiralą? Bo przekaźnik świec mam w innym miejscu...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
wczesniej miałem tak jak piszeszSkiba, lampka paliła sie tak długo jak grzały swiece teraz tak nie jest
Ale ja od zawsze tak mam ... inny czas świecenia kontrolki - inny czas grzania świec ! I to jest normalne zachowanie, kontrolka się zapali i zgaśnie nawet jak nie ma przekaźnika. U mnie kontrolka zawsze gasła szybciej niż cyknął przekaźnik.
Skiba, to masz cos zle bo jak wczesniej pisałem u mnie tak nie było i to jest zle po to jest kontrolka w samochodzie aby informowała o nagrzaniu swiec
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 14:11 ]
tak jak piszesz po wyjeciu przekaznika kontrolka zapala sie i za chwile gasnie wiec skoro piszesz ze tak ma byc to wyjmij przekaznik i odpal na zimnym zobaczysz ze tak nie moze byc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum