Wysłany: Nie Cze 21, 2009 10:42 [R620] Przebieg 132 tyś. km Jaki olej?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam,jak w temacie jaki olej według was byłoby najlepiej zalać silnik F20Z1(2.0 16V 131KM),przebieg jak najbardziej realny samochód sprowadziłem z zagranicy od I właściciela,jest książka serwisowa itp.,pod pokrywą silnika są stare nalepki na których jest informacja jaki olej był zalany i wszystko wskazuje że był to jakiś Agip 10W/40,pewnie syntetyk,mam zamiar zmienić olej i teraz mam dylemat na jaki? nie chodzi tyle o markę tylko czy syntetyk byłby stosowny do tego przebiegu czy może półsyntetyk a może mineralny? Ja myślałem nad olejami takich marek jak Motul,Agip czy Valvoline.Byłbym bardzo wdzięczny za wasze porady.
10W40 to raczej półsyntetyk i tego bym się trzymał.
Ja teraz wlewam do 623 Valvoline MaxLife 10W40 - zobaczymy jak się sprawdzi.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
możesz to jakoś bardziej czytelnie opisać? ten przebieg jest raczej pewny samochód od I wł. Włocha,starszego pana dowód zakupu w m. Brescia salon Autoferrari,sam się zdziwiłem że można tak utrzymać samochód! i to z 94r zero naprawdę zero rdzy,siedzenia,środek,bagażnik nic nie wytarte i czyste nawet gumy na pedałach nie mają większych śladów zużycia silniczek nie myty nic nie wycieka równo ładnie i cicho tyka,wszystko tak jak w co najwyżej góra kilkuletnim samochodzie,podczas jazdy na 5 słychać tylko wiatr i opony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum