Wysłany: Sro Cze 24, 2009 07:04 [R214Si 97] WODA we wnętrzu! Pomocy
Witam, po dwóch dniach ulewy wszedłem do auta i ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem kałużę wody na podłodze za siedzeniem pasażera. Wokół wszędzie sucho a na podłodze woda! Pomocy. Co robić? dodam że ma w aucie szyberdach. Ale czy akurat z niego cieknie woda? Podsufitka byłaby pewnie mokra? Jeszcze raz proszę o pomoc!
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 07:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sprawdź czy masz drożne odpływy (4) z szyberdachu oraz czy ich końcówki nie wpadły Ci do auta - niestety nie mam pojęcia w którym dokładnie miejscu wychodzą one za zewnątrz auta - kiedyś pytałem o to na forum, ale nikt nie udzielił mi odpowiedzi.
Ja bym zdjął wykładzinę, otworzył szyberdach i powoli zaczął lać wodę w każdy z odpływów w dachu patrząc jednocześnie czy woda wylatuje na ziemię, czy pojawia się na podłodze.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Sprawdź czy masz drożne odpływy (4) z szyberdachu oraz czy ich końcówki nie wpadły Ci do auta - niestety nie mam pojęcia w którym dokładnie miejscu wychodzą one za zewnątrz auta - kiedyś pytałem o to na forum, ale nikt nie udzielił mi odpowiedzi.
Ja bym zdjął wykładzinę, otworzył szyberdach i powoli zaczął lać wodę w każdy z odpływów w dachu patrząc jednocześnie czy woda wylatuje na ziemię, czy pojawia się na podłodze.
W jaki sposób to sprawdzić? Ściągać całą podsufitkę? Mój problem napewno dotyczy szyberdachu bo woda gormadzi się też na pdosufitce pod osłonami słonecznymi jak i u kierowcy tak i u pasażera w górnych rogach przedniej szyby... Jestem laikiem proszę o szczegółowy opis prac i potrzebne materiały. Z instrukcją obsługi i czynności napewno mi sie uda...
Jeśli rurki odpływów wpadły do wnętrza auta, to trzeba ich szukać pod wykłądziną a nie przy szyberdachu - tam raczej dobrze się trzymają.
A uszczelka szyberdachu dobrze przylega? Czasami bywa tak, że mimo iż odpływy są drożne część wody dostaje się nie tam gdzie trzeba i spływa słupkami do wewnątrz auta - czytałem o tym już kilka razy nie tylko na naszym, ale i na angielskim forumhttp://forums.mg-rover.org. U mnie właśnie tak było - woda sączyła się między ramą szyberdachu a nałożoną na nią uszczelką. Zobacz czy rama szyberdachu nie jest skorodowana, zwłaszcza w przednich narożach - u mnie była i tamtędy sączyła się woda, która kapała tak nieszczęśliwie, ze pomijała odpływy. Pomogło zdjęcie uszczelki, oczyszczenie/odrdzewieni i pomalowanie skorodowanych miejsc oraz nałożenie uszczelki na nowo przy użyciu silikonu neutralnego.
Z drugiej strony, skoro piszesz ze mokra jest podsufitka przy przy przedniej szybie, może to wskazywać, ze woda dostaje się tamtędy. Auto miało wymienianą szybę czołową?
Nie mam pojęcia czy miało wymienianą. Z tego co patrzyłem uszczelką szyberdachu jest trochę że tak powiem zurzyta. Tylko jak to wszystko zrobić z tą uszczelką? Wyciągać cały szyberdach żeby ją ściągnąć wyczyścić i podkleic silikonem? A jeżeli chodzi o przednią szybę czy można ściągnąć jakoś podsufitkę i podkleić silikonem w niewidocznym miejscu?
Uszczelkę szyberdachu jeśli jest sparciała/porwana/przepracowana najlepiej byłoby wymienić na nową. Pytanie tylko skąd ją wziąć. Czasami bywają na brytyjskim eBay'u. Można ją zdjąć nez wymontowywania szyberdachu (ja tak robiłem). Mam opis na komputerze, muszę tylko przyporządkować do niego zdjęcia które wtedy robiłem. Ale to dopiero po południu, bo mam to na dysku w domu.
A co od szyby, to najlepiej byłoby ją wyciąć i wkleić ponownie - trzeba tylko być pewnym, że to stamtąd woda się leje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum