Warto rzucić okiem na składniki cen benzyny dzisiaj i rok temu.
Ciekawa sytuacja. Rok temu (w czerwcu 2008r.) ropa kosztowała 135 $/bbl (145,45 $ to był jednodniowy szczyt). Dzisiaj kosztuje ok. 70 $. Dwa razy taniej! A cena benzyny - bez zmian!
Cóż takiego się dzieje?
Ropa jest dużo tańsza, ale w dolarach. W złotówkach wgląda zupełnie inaczej: rok temu litr ropy (1/159 baryłki) kosztował 1,86 zł, a dzisiaj kosztuje 1,39 zł. Więc jedynie 25% taniej. Dlaczego? Złoty rok temu był silniejszy: w czerwcu 2008r. 1 dolar wart był 2,19 zł. Dzisiaj - aż 3,21. Z powodu osłabienia naszej waluty wszystko, co importowane jest droższe - a więc i ropa.
Ale gdzie się podziało 42 grosze na litrze? (ropa tańsza o 47 groszy, a cena tylko o 5 groszy). Wzrosły marże polskich rafinerii (ceny Orlenu). Jeżeli rok temu na litrze benzyny "zarabiały" (tzw. "crack", czyli różnica między litrem paliwa a litrem ropy) jedynie 13 groszy, to dzisiaj zarabiają 51 gr/litr. Całkiem nieźle.
Także dystrybutorzy (stacje, hurtownicy) zarabiają lepiej niz rok temu - marże dystrybucyjne wzrosły z 15 gr/litr do 20 groszy."
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lip 03, 2009 11:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czyli nic nowego.
Podobne wyliczenie widziałem z ceną za baryłkę. Pamiętamy przecież czas gdzie baryłka ropy osiągała zawrotne ceny. Jak cena baryłki spadła to jakoś cena paliwka nie.... ciekawe dlaczego?
Z papierosami ostatnio tez było podobnie.
Normalnie to po ok.9 zeta (zależy jakie!), a jak się im banderolka "przeterminowała" to nawet po 5-6 widziałem. Czyli się da taniej
PS. Wniosek z tego ze gdyby nie akcyza i inne badziewia podatkowe paliwko mielibysmy za 2 zeta
przynajmniej wiemy na co placimy i za to mamy piekne drogi i autostrady, a ewentualne dziury, jesli sie takowe gdzies pojawia, sa blyskawicznie łatane
ciekawy jest tez komentarz pod wpisem
Aż tyle?
W Białymstoku na Paliwku (stacja komunikacji miejskiej) wczoraj tankowałem po 3.74 czy cuś... tydzień temu na Orlenie Verve za 3.99 zł. Spora przebitka widzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum