Wysłany: Pią Maj 02, 2008 15:14 [wszystkie R ] Diagnostyka 4 ALL
Witam
Chce sie podpiac pod zlacze diagn. w R45 -zlacze znalazlem na prawo od pedalu gazu tuz przy nawiewie na nogi (mniemam ze to wlasciwe zlacze - innego nie znalazlem).
Problem mam taki, ze w RAVE'ie jest opis pinow jak ponizej :
Cav Col Cct
1 OU 38
3 RU 38
4 B 38
7 K 38
15 LGR 38
16 P 38
Czy moze ktos pomoc mi rozkodowac co oznacza OU,RU,B,K(to chyba kojaze),LGR,P.
Ktore to masa,+12V i K-line ?
Z gory dzieki
[ Dodano: Pią Maj 02, 2008 17:03 ]
Cos mi sie wydaje ze to bedzie standartowy OBD.
Proboje sie polaczyc programem VAG-COM ale bez efektow - czy musi byc do tego jakis specjalny program ? (T-2 ?)
_________________ Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony przez tomaszo81 Sob Maj 03, 2008 10:39, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 15:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Pią Maj 02, 2008 17:23
tomaszo81 napisał/a:
Cos mi sie wydaje ze to bedzie standartowy OBD.
Proboje sie polaczyc programem VAG-COM ale bez efektow - czy musi byc do tego jakis specjalny program ? (T-2 ?)
Witam
Ja tez próbowałem sie podpiąć testerem diagnostycznym z OBD, OBD2, linia cyfrowa CAN i niestety, niedziala. Nie wiem jaki trzeba mieć sprzęcik żeby sprawdzić ewentualne błędy. pozdrawiam
Porownalem istniejace piny we wtyczce z rozpiska standartowej wtyczki OBD2 jak maja np VW
Identyczna - jednak przeszukalem forum i cos mi sie zdaje ze nikle szase na domowe grzebanko w roverku - chyba bez testbooka sie nie obejdzie
Kiedys mialem golfa 3 i tam bylo to fajne, ze domowym laptopkiem +VAG-COM moglem do woli zabawiac sie z komputerkiem i wykrywac istniejace usterki...
A ten testbook to jak popatrzylem w ravie to laptop + rozne koncowki.
Fajnie jak by mozna taki protgramik diagnostyczny jaki jest w testbooku pobrac ze strony klubowej i moc sobie "grzebac" samemu - interfejs jest pewnie standartowy jak do OBD.
A moze dostepna jest chociaz specyfikacja protokolu jaki jest uzywany do komunikacji z urzadzeniami na magistrali roverka???
A moze na zlot we Wrocku by ktos zalatwil testbooka i za drobna oplata podlaczal roverki
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob Maj 03, 2008 11:28
No ja liczę na to że na Ogólnopolskim Zlocie któryś z kolegów posiadających KTSa oraz T4 pojawi się i będzie możliwość podpięcia się i analizy danych
Może PHJOWI znajdzie czas żeby ze swoim sprzęciorem zawitać na Zlot
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Jaki trzeba miec program zeby sprawdzic usterki?
Kumpel ma kabelek z odb2 i pasuje do mojego r45 ale on ma jakis progs do innych samochodhow do rovera nie ma
Cav Col Cct
1 OU 38
3 RU 38
4 B 38
7 K 38
15 LGR 38
16 P 38
Nie widzę jednoznacznej odpowiedzi więc odpowiem:
OU - Orange - Blue
RU - Red - Blue
B - Black
K - Pink
LGR - Light Green - Red
P - Purple
Z angielskiego mam tłumaczyć czy dasz radę?
Do czego są odpowiednie kable nie podpowiem bo nie mam Rave z 45 tylko z 400.
Jak przeszukasz schematy to powinieneś dojść który do czego jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum