Wysłany: Czw Cze 18, 2009 11:01 Ilość Rovera w Roverze :)
Chodzi mi to już po głowie od jakiegoś czasu
Który model jest najbardziej Roverowy a który najmniej?
Wg mnie do najmniej Roverowych zaliczane będą:
-600
-400
-200/400 (kanciaki)
-800
wszystkie te to podobizny hondy... tzn honda jest podobna do R
najbardziej Roverowe Rovery?
-200/25
-75
... i tyle?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 11:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
SD1 i starsze. Młodsze to juz jakaś kooperacja, czy to Honda czy BMW. 200/25 jeszcze konstrukcja angielska ale..
no właśnie widzę ze to samo zauważyłeś
chyba w R200/25 jest najmniej zapożyczonych rzeczy (zdaje mi sie że tylko układ hamulcowy i manetki od kierunków i świateł)
z kolei w R75 to silnik(klekot) i cała podłoga....
Sześć, siedem lat temu miałem wspaniałego roverka 216GTI. I przyjechał do mnie znajomy żeby pochwalić mi się dopiero co kupioną w salonie hondą civic. Roverem wówczas miał już swoje latka. Wsiadłem do niego i spokojnie słuchałem jak opowiada i opisuje mi właczniki,przyciski itd....Wyobrażcie sobie jak mu chlapłe szczena gdy wsiadł do mnie i zobaczył to samo. Jak to jest z historią rovera,Anglicy dawali fabryke ludzi i nazwe a reszta była japońska?
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Najmniej roverowy imo kanciak np. mój zacytuje sam siebie z innego tematu "Płyta podłogowa i nadwozie Hondy, silnik Peugeota i znaczek Rovera" Z nowych jak już wyżej wspomniane najbardziej "roverowy" 200/25...
Ale się cieszę, bo moje autko jest w takim razie chyba najbardziej roverowe z roverowych! Bo to właśnie kompilacja 200 z 25 czyli 200/25.....
A dla mnie kwintesencją Rovera jest R75 sprzed liftingu. Po prostu to auto jest tak angielskie, że w nim nawet nie pasuje kierownica po naszej stronie. Chciałabym go mieć, ale niestety - zakup R75 jako auta dla kobiety i na dodatek trzeciego w rodzinie byłby przegięciem....
poza silnikiem(kle kle) zbiorniczkiem od wspomagania i innymi duperelkami oraz plyta podlogowa to faktycznie. reszta angielska teraz powstaje pytanie. ktory jest najbardziej roverowy a ktory różni się w zasadzie tylko znaczkiem na masce/kierownicy ?
poza silnikiem(kle kle) zbiorniczkiem od wspomagania i innymi duperelkami oraz plyta podlogowa to faktycznie. reszta angielska
Ja o niebie a Wy o chlebie... Mnie chodziło o wygląd, styl, o to coś! Może mało widziałam, ale wnętrza w takim stylu jak w R75 to nie widziałam nigdzie. No... może w Jaguarze...
A czemu uważacie, ze Rover 800 jest mało "roverowy" ? Generalnie z wyglądu to absolutnie w niczym nie przypomina hondy, ani w środku ani z zewnątrz. Jedynie wspólne jest silnik i skrzynia.
Ja o niebie a Wy o chlebie... Mnie chodziło o wygląd, styl, o to coś! Może mało widziałam, ale wnętrza w takim stylu jak w R75 to nie widziałam nigdzie. No... może w Jaguarze...
Jeśli chodzi o stylistyce to jak najbardziej 75 ma typowy "wyspiarski" wygląd ale jeśli rozmawiamy o rozwiązaniach technologicznych to wszystkie Rovery powstałe we współpracy z Hondą, a później BMW niewiele mają rozwiązań czysto brytyjskich po za oczywiście silnikami...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Chyba napisałem wyżej, że uważam R200 za najbardziej roverowego więc czytajcie ze zrozumieniem Znalazłem też coś takiego "W związku z brakiem funduszy na zaprojektowanie i wdrożenie całkowicie nowego modelu, postanowiono zaadaptować platformę poprzedniej generacji"
najbardziej rovery z roverków to chyba model 200/25-to chyba jedyna "własna" i całkowicie samodzielna konstrukcja rovera...-ale to raczej "wada" niż zaleta...(awaryjnosc większa niż w modelach serii 400)
400/45/600/800 to konstrukcje które w różnym stopniu były spokrewnione z konstrukcjami hondy (nadwozie/silniki/zawieszenie)-to są chyba najbardziej udane konstrukcje jakie wyszły z ich fabryki....
75 była konstruowana we współpracy z bmw-więc tez całkowicie samodzielną konstrukcją nie jest....
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 11:48 ]
Tomek1212 napisał/a:
A czemu uważacie, ze Rover 800 jest mało "roverowy" ? Generalnie z wyglądu to absolutnie w niczym nie przypomina hondy, ani w środku ani z zewnątrz. Jedynie wspólne jest silnik i skrzynia.
-nie jestem "znawcą" tego modelu,ale chyba niektóre elementy przedniego i tylnego zawieszenia pasują z hondy legend,przypuszczam że płyta podłogowa tego modelu została zaadoptowana własnie z h.legend-ale moge sie mylić....
[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 11:50 ]
staf napisał/a:
Jak to jest z historią rovera,Anglicy dawali fabryke ludzi i nazwe a reszta była japońska?
-boczki drzwi w moim r400 są opisane numerem oe.hondy,jest też znaczek i logo hondy-więc coś w tym jest (sciagałem przy okazji montażu głosników)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum