Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 48 Skąd: Lubin - obecnie UK
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 22:21 [R75] Problemy po naprawie HGF
Typ: T Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Po wymianie uszczelki pod głowicą zaczęły sie inne problemy = po pierwsze auto wczesniej wyświetlało zużycie paliwa ok. 36 mpg ( mil / galon) teraz jest 26 - nie wiem , czy komputer szwankuje , czy naprawde zaczął tyle palić i dlaczego .
Po drugie , kiedy zatrzymam auto obroty silnika wariują - mam wrazenie , że auto zaraz zgasnie - nie wiem , czy to wina tego , ze w układzie może być jeszcze troche syfu po hgf ( olej , woda) albo dlatego , że wymieniając uszczelkę pod głowicą nie wymieniłem uszczelki kolektora ssącego i być może dostaje "lewe" powietrze
Z góry dziekuję za pomoc
Pozdrawiam Daniel
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Gru 09, 2010 00:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 13, 2009 22:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 48 Skąd: Lubin - obecnie UK
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 07:29
Dziękuję Andrzej - bateria była wyciągnięta ( przy próbach odpalenia silnika przy hgf całkowicie padła - wyciągnąłem ja do ładowania - bezskutecznie ) . Jak możesz napisz mi jak mam to zrobić - czy mogę to zrobić samemu , czy potrzeba pomoc servisu ?
Wysłany: Wto Lip 14, 2009 08:54
Odpiąć aku i podpiąć na zimnym silniku.Nie musisz podpinać się pod komputer , tylko żeby było od razu dobrze to ( chodzi o ECM ): po podpięciu aku uruchomić silnik na wolnych obrotach do osiągnięcia temperatury pracy ( wł. wentylatora ), potem na 2 minuty wejść na 1200obr/min.Zakończyć proces dostosowania jazdą około 10 km. w różnych warunkach ruchu ( start,zatrzymanie,przyspieszanie,wolna i szybka jazda itd )
Przed odłączeniem aku alarm wyłączony,centralny nie zablokowany,wszystkie inne odbiorniki wyłączone , kluczyki z pilotem w kieszeni, nie w stacyjce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum