Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 16:16 [R 416Si 98r.] głośny silnik - HELP
Witam
po wpisaniu w "szukaj" hasła "głośny silnik" wyskoczyło:
Znalezionych wyników: 8641
nie znalazłem nic co by mnie urządzało
Mam Roverka od 2 lat, zawsze był głośny i myślałem, że ten typ tak ma dopóki nie przejechałem się dokładnie takim samym (nawet rocznik ten sam) Roverkiem który nabył mój kolega.
Symptomy są takie:
1. Mój R416Si jak się go włączy i pracuje na wolnych obrotach i stanie przy masce to go wyraźnie słychać - w analogicznej sytuacji R416 mojego kolegi jest znacznie cicszy
2. Mój pracuje na wolnych obrotach, wsiadam do środka i wyraźnie go słysze - u kolegi w kabinie błoga cisza
3. podczas jazdy: w moim dźwięk silnika gryzie się z radiem więc prawie go nie słucham bo to żadna przyjemność a u kolegi jest znacznie ciszej
kiedyś strzelił mi tłumik końcowy (przez zepsuty czujnik położenia wału), zrobiła się dziura i oczywiście był jeszcze głośniejszy ale wtedy jak się rozpędziłem i już nie przyspieszałem zapanowywała błoga cisza... nie było słychać silnika tylko szum powietrza
wymieniłem więc tłumik środkowykońcowy i w dwóch niezaleznych warsztatach sprawdzono mi cały wydech - więc z tej strony myślę, że jest ok w ogóle to dźwięk który słyszę to dźwięk pracy silnika a nie źle pracującego wydechu
ktoś miał podobnie albo wie od czego się robi silnik taki głośny ?
_________________ arcx
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 16:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Powodow moze byc wiele np. masz stare paski,moze alternator ,moze napinacz.Kiedy zmieniałes rozrzad pompe wody itd.U mnie po wymianie rozrzadu,kompletu paskow,pompy wody i oleju tez nastapiła błoga cisza.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Sty 2009 Posty: 36 Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 17:33
jak go kupowalem to miał 104 tyś i w/g ksiązki serwisowej przy ok 100kkm miał wymieniony rozrząd... więc olałem temat... ale coraz bardziej zaczynam wątpić w to czy na prawdę został wymieniony przymierzam się już do profilaktycznej wymiany rozrządu. Zaierzam to zrobić sam bo w RAVE jest wszytsko opisane... zobaczymy jak to wyjdzie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum