Wysłany: Sob Lip 25, 2009 15:57 [R600] Wycieki oleju, dziwne syczenie i inne
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam, znów kilka problemów...
1. Wycieki oleju z silnika.
Pojawiły się niestety wycieki, dosyć irytujące. Nie zostawiam za sobą oleistych plam, niemniej jednak jak otworzyć maskę - jest mokro. Trochę w górnej części, gdzie rura z powietrzem wchodzi do silnika (na złączeniu), oraz dużo więcej z tyłu. Mechanik powiedział, że między innymi wyciek jest w miejscu "wału korbowego", niewiele mi to mówi bo się nie znam. Trzeba podobno wymienić zimmeringi. Samą robociznę, wycenił na 700zł, bo podobno "trzeba niestety rozebrać pół auta, łącznie z demontażem skrzyni biegów".
- Czy warto to robić od razu, czy poczekać aż będę zostawiać za sobą smugę oleju?
- Czy wycena nie jest przesadzona?
- Czy przy okazji warto zrobić coś jeszcze, lub zwrócić mechanikowi uwagę by coś posprawdzał, skoro już ma rozbebeszyć 2/3 wnętrzności?
2. Dziwne syczenie
Niedawno pojawił się kolejny dziwny objaw. Po przekroczeniu 2,5 tys obrotów słychać dosyć wyraźne syczenie z wnętrza maski - tak jakby wąż intercoolera miał dziurę. Ale: to syczenie zależy bardzo od obciążenia silnika. Przykładowo: jadę na biegu 5 z prędkością 100km/h. Syczenie slychac bardzo slabo, droga prosta. Nagle wcisne gaz do dechy. To nie subaru, wiec w ciagu sekundy obroty znacznie nie urosły, ale syczenie bardzo się nasila.
Jadąc pod górę z tą samą prędkością i przy tych samych obrotach, syczenie słychać słabiej niż jadąc z górki czy prosto.
3. Głośna praca klimy
Ogólnie, po sezonie wiosennym i zimowym (nieuzytkowanie klimy), zaczęła znacznie glosniej pracowac niż w zeszłym sezonie. Pomysły, co to może być?
4. Odpowietrzenie baku
Jak odkręcam korek wlewu, to słychać charakterystyczny dzwięk zassania powietrza do środka. Prawdopodobnie zatkał się odpowietrznik. W którym miejscu on się znajduje i przy pomocy czego najlepiej jest go odetkać?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Lip 26, 2009 17:32
Vader napisał/a:
1. Wycieki oleju z silnika.
Chodzi mu zapewne o uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów.
Ja bym przy okazji wymienił łożysko skrzyni, docisk i tarcze jeśli zamierzasz długo użytkować jeszcze to auto.
Koszty rosną ale zaoszczędzisz w przyszłości na robocie.
Vader napisał/a:
2. Dziwne syczenie
Albo dziura albo popuściła jakaś opaska.
Poszukaj, po oglądaj dokładnie.
A syczenie słychać bardziej jak obciążasz silnik ponieważ turbosprężarka wtedy wytwarza większe ciśnienie.
Vader napisał/a:
3. Głośna praca klimy
Odpowiedz:
Vader napisał/a:
(nieuzytkowanie klimy)
"Zastała" się...
Może się "rozrusza" jak jej będziesz często używał.
Warto włączyć klimę w zimie choćby do odparowania szyb.
Vader napisał/a:
4. Odpowietrzenie baku
Odpowietrznik jest w korku.Ja usunąłem ten zaworek i nic nie syczy teraz przy otwieraniu.
filo - bardzo dziękuję za odpowiedz! Podejmując temat dalej...
Cytat:
Chodzi mu zapewne o uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni biegów.
Ja bym przy okazji wymienił łożysko skrzyni, docisk i tarcze jeśli zamierzasz długo użytkować jeszcze to auto.
Koszty rosną ale zaoszczędzisz w przyszłości na robocie.
O boże, samo sprzęgło z dociskiem to jest najtaniej 1200zł! Nie wspominając o wymianie. Rozumiem zatem, że mam zaoszczedzić 3k na remont tego samochodu
Użytkować zamirzam go jeszcze ok 2 lata, potem pewnie sam się rozsypie.
Cytat:
Albo dziura albo popuściła jakaś opaska.
Poszukaj, po oglądaj dokładnie.
A syczenie słychać bardziej jak obciążasz silnik ponieważ turbosprężarka wtedy wytwarza większe ciśnienie.
Mechanik sprawdzał szczelność przewodów intercoolera i podobno jest ok. Znając moje szczęście, pewnie za chwile padnie mi turbina...
Cytat:
Może się "rozrusza" jak jej będziesz często używał.
Warto włączyć klimę w zimie choćby do odparowania szyb.
Tak, tylko użytkuje klimę non stop już 3ci miesiąc, powinna dawno się "odstać". Jest możliwe, że głośna praca jest spowodowana niedoborem czynnika chłodniczego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum