Witam. chcialbym sie dowiedziec czy lampy z wersji angielskiej beda pasowac do wersji europejskiej ? poniewaz musze kupic nowe lub uzywki w dobrym stanie wizualnym i technicznym.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 13:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 125 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 13:43
W przypadku przednich lamp do R400 większe znaczenie ma nie oznaczenie reflektorów, a pryzmat który się w nich zajmuje i załamuje światło. Było o tym w temacie http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=33694
Jeżeli masz stare lampy "europejskie", to możesz kupić angliki i przełożyć te pryzmaty, reflektory będą świecić prawidłowo i przejdą badanie techniczne, sprawdzone w moim przypadku:) do wymiany pryzmatu trzeba rozkleić lampę, ale jeżeli dobrze je później skleisz to nie będą parować. Ja użyłem zwykłego silikonu przezroczystego i jest OK.
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 13:51
laskarm napisał/a:
większe znaczenie ma nie oznaczenie reflektorów, a pryzmat który się w nich zajmuje
co do pryzmatu sie zgodze, ze to on odpowiada za rozprzaszanie swiatla ale oznaczenia (strzalki) wlasnie informuja jak pryzmat rozprzasza swiatlo w danej lampie. Kupiles lampy ze strzalkami <-|<->|<- i dlatego musiales przerabiac bo ewidentnie jest strzalka (czyli ruch lewostronny).
Ostatnio zmieniony przez Lechos Pią Sie 07, 2009 14:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 14:18
Lechos napisał/a:
Kupiles lampy ze strzalkami <-|<->|<- i dlatego musiales przerabiac bo ewidentnie strzalka jest w lewo (czyli ruch lewostronny)
To dlaczego, mając pierwotnie obie lampy europejskie, kupiłem prawą w celu wymiany z dokładnie takimi samymi oznaczeniami, okazało się że jest to anglik?? Tzn z pryzmatem załamującym światło w sposób \_
Wysłany: Pią Sie 07, 2009 14:46
Z tego co mi wiadomo, co potwierdziło kilka osób, to oznaczenie na reflektorach może być takie samo w "europejczykach" i "anglikach", bo te same były używane w wersji lewo- i prawostronnej. Różnica jest w pryzmatach załamujących światło. Potwierdzeniem jest środkowe oznaczenie <->, które oznacza że reflektor, a raczej klosz, może być używany dla ruchu lewo i prawostronnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum