Wysłany: Nie Sie 16, 2009 16:23 [200vi 97r] Mała prędkość max, dziwny dźwięk rozrządu ...
Witam ,
Na początku tego miesiąca stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu 200vi.
Autko przeznaczone do dalszych przeróbek, wiec kilkoma jego przypadłościami o których wiedziałem w momencie zakupu nie przejmuję się zbytnio.
Nurtuje mnie jednak kilka rzeczy których nie wychwyciłem przed zakupem:
1. Przy dokładnie 1500 obrotów z okolic rozrządu dochodzi dziwny dźwięk. Trudno mi to określić słowami, ale jest to coś przypominającego ciągłe skrzypienie starej szafy .
W warsztacie mówią, że może być to wina zbyt mocno napiętego paska, bądź jakieś łożysko od pompy paliwowej.
2. Na piątym biegu obrotomierz zatrzymuje się przy ok 5100 (licznik 190km/h) i dalej nie chce nawet drgnąć
Przyspieszenie 0-100 w granicach 8 sek, więc jak na 12-to latka wygląda chyba całkiem przyzwoicie. Do 160 też dość żwawo. 160 -190 już znacznie wolniej, a później... 190 i koniec. Na pozostałych biegach kręci się do około 7100 - 7300 i odcina. Czytałem na tym forum podobny post z 2004r, tyle ze dotyczący modelu 214, ale niestety nie znalazłem w nim przyczyny takiego stanu rzeczy.
3.Przy prędkościach powyżej 140km/h znacznie bardziej odczuwalny luz na kierownicy
To dość dziwne uczucie. W większości samochodów jest raczej odwrotnie. To znaczy samochód jest jakby bardziej "w ręku".
Czy ma ktoś jakieś sugestie rozwiązania tych problemów? Na co zwrócić uwagę? Co sprawdzić przede wszystkim?
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 16:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Nie Sie 16, 2009 19:33
00001 napisał/a:
A jak sprawdzić czy to rzeczywiście VIS?
VIS, system zmiennych dlugosci dolotu, to system z silnikow V6 Rovera. Tutaj przedmowcy pewnie chodzi o VVC - system zmiennych faz rozrządu. Te 5000 rpm moze sie skojarzyc z tym problemem: http://www.youtube.com/watch?v=TmHtTPuW-9c ... ale to wystepuje bez wzgledu na bieg.
Moim zdaniem, te 190km/h to moze byc poprostu maks przy tych warunkach i tyle. Moj vi z dwoma osobami na 'na oko' prostej drodze osiagnal ponad 220km/h ale faktem jest ze przysiepieszenie czuc 'tylko' do okolo 190 wlasnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum