Wysłany: Wto Sie 18, 2009 08:06 [R414 98'] Problem z silnikiem - szarpie
Czesc!
Auto stalo sobie tydzien bez ruszania i pojawil sie problem z silnikiem. Szarpie, dusi sie przy rozpedzaniu. Jak przegazuje to czasami na krotko pomaga. Na wolnych tez niezbyt rowno pracuje.
Wykrecilem swiece - wygladaja ok, maja przejechane niewiele kilometrow (od stycznia). Poodpinalem wszystkie kabelki przy silniku, zeby sprawdzic czy na nich nie ma braku styku - raczej ok.
Mozecie cos poradzic?
Radek Wrodarczyk
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 08:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Palec i kolpulke sprawdzilem. Dzieki za przypomnienie. Bylo odrobine nalotu, ale wyczyszczenie nic nie dalo.
Gnebily mnie jeszcze te swiece zapolonowe... jedna byla lekko inna niz pozostale. Sprobowalem pokolei odpinac kable i wyszlo na to, ze wlasnie ta jedna "inniejsza" nie pracuje, tzn silnik chodzi na trzech cylindrach. Kazdy kabel iskre daje podobna, wiec stawiam, ze to nie uklad zaplonowy.
Przyzad do pomiaru kompresji mam u rodzicow a to pare km odemnie, wiec jutro pojede do mechanika. Mam nadzieje, ze to nie uszczelka, bo wtedy to raczej zmiana auta mnie czeka
Auto wyraznie ma focha. Dzis nie chce zapalic wogole. Jak przestanie padac to podniose maske i zerkne czy czegos nie odlaczylem wczoraj, ale ... zgasilem go kluczykiem, wiec to raczej odpada.
[ Dodano: Sro Sie 19, 2009 16:25 ]
Uff juz wiem cos wiecej.
To, ze nie chcial zapalic to byla wina cewki, ktora sobie byla akurat teraz padla. Zalozyslismy wiec nowa cewke a przy okazji nowe kable i swiece. Sinik pracuje dosc rowno, ale... tylko na 3 cylindry.
Kompresja pomierzona: 13,6,13,13. Cokolwiek by to nie bylo (uszczelka czy zwor), trzeba zdjac glowice niestety. A to sie juz tutaj robia spore koszty. Musze pomyslec co dalej - naprawiac, sprzedac jak jest czy przywiezc do Polski na czesci?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum