Forum Klubu ROVERki.pl :: [R600 2.0 Sdi 99 r] jaka skrzynia do tego roverka
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R600 2.0 Sdi 99 r] jaka skrzynia do tego roverka
Autor Wiadomość
dymeq2 

Wysłany: Sro Sie 12, 2009 18:30   [R600 2.0 Sdi 99 r] jaka skrzynia do tego roverka

Witam...poszukuje skrzyni bassowej do 600-tki mam radyjko pioneer DEH - P55BT, głośniki oryginalne (ładnie grają), wzmacniacz : http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=708271356 (Moc maksymalna : - 900 Watt
Moc na kanał : - 4 x 250 Watt
Moc znamionowej : - 4 x 95 Watt
Pasmo przenoszenia : - 45 - 250 Hz – 18 000 Hz
Impedancja : - 4 ohm
Filtr: niskotonowy
Filtr: Srednio-wysokotonowy
Wentylator: tak
Pozłacane RCA: niskopoziomowe
Zabezpieczenie: System anty-przepieciowy
Bezpiecznik zewnetrzny
Radiotor -kontrola temperatury)
MOŻECIE POLECIĆ JAKĄŚ SKRZYNKE POD TEM WZMACNIACZ ŻEBY DOBRZE GRAŁA W 600-CE ??

MYŚLAŁEM O TEJ SKRZYNCE : http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=709026111 ALE SAM NIE WIEM

[ Dodano: Sro Sie 12, 2009 19:34 ]
jeszcze są na przodzie syczki: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=706375123
-Max moc muzyczna 200 W
- Moc RMS 60 W
- Skuteczność 93 dB
- Impedancja 4 Ω
- Pasmo przenoszenia 3,000 Hz - 30,000 H

SPAMU¦

Wysłany: Sro Sie 12, 2009 18:30   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Grzybu_ck 

Rover 75

Wysłany: Sro Sie 12, 2009 20:10   

nie jestem expertem ale co do skrzyni to sie zastanow

DIBEISI - nie jest jakos fajnie grajacym sprzetem (moja osobista ocena nie poparta badaniami)

max moc 600W a jaki RMS?

dymeq2 

Wysłany: Czw Sie 13, 2009 09:35   

dlatego tez sie pytam o skrzynke...kumpel miał tube dibeisi i grała nawet spoko ale miał w calibrze...a roverek to jest sedanik wiec to musi byc to "cos" ;)

Cris 

Wysłany: Czw Sie 13, 2009 23:03   

osobiście nie polecam sprzętu firmy DIBEISI. Te głośniki 100 razy lepiej wyglądają niż faktycznie grają. Kumpel miał głośnik 38 cm tej firmy i grał w miarę, ale przez krótki czas: przypalił się trochę i grał coraz gorzej, ostatecznie nie to go zabiło, a rozpadający się resor górny zrobiony z jakiejś tandetnej pianki. Magnez przy takiej membranie powinien być nieco większy, a był wielkości magnesu średniej dwudziestki :D Szczerze już kilkukrotnie wolałbym alpharda, bo wiem co niektóre modele tej firmy potrafią zdziałać. Co do cykaczy to podpisuje się pod pytaniem, bo sam szukam cyków do rovera, najchętniej kupił bym hertza, ale trochę szkoda mi pieniędzy :P
Jaki masz budżet i jakiej muzyki słuchasz?

Tomasz620 

Wysłany: Pią Sie 14, 2009 06:26   

Cris napisał/a:

Podstawowe pytanie...
1.Co do Jednostki centralnej.(jak narazie OK)
2.Skrzynia (u siebie mam Clariona w zamknietej Skrzyni z MDF'u i GRA REWELACYJNIE) daje Ci 100% ze wymasuje Ci plecy !! ! u mnie to gwarantuje... moc głosnika niskotonowego to 250RMS ale naprawde głosniczek spisuje sie rewelacyjnie) cena to około 300zł p.s MODEL TO SW3011 (poczytaj OPINIE) !!
3.Wzmacniacz -> PODSTAWA !! -> jakiś 4 kanałowy np.uDimension-Steg-Brax. koszt wachha sie mniej wiecej od 500-wzwyż.Jezeli zalezy Ci na jakosci dzwieku a nie tylko na ŁUPANIU ze ma cały samochod LATAC to najlepszym rozwiązaniem bedzie dla Ciebie zakupic 165mm w przód FOCAL'e.koszt mnieje wiecej 300zł.na tył Skrzynie zamkniętą z głośniczkiem 30cm z firmy VIBE (300RMS) koszt tyle samo co Clarion (podobnie) :P
no i PODSTAWĄ RÓWNIEZ JEST OKABLOWANIE.o tym tez trzeba WIEDZIEC..jezeli chcesz robic FEST GRANIE to mozesz HI-END-owe kable kupic 50mm2 (DIETZ) KOSZT 260PLN z przesyłką z alledrogo ;)
to narazie tyle.. i bede dalej śledził ten temat... bo bardzo mnie ciekawi co wybierzesz.. czy SIEKE czy KLASE ;)
Pozdrawiam.Tomasz

Cris 

Wysłany: Pią Sie 14, 2009 11:43   

Tylko mówię, tu jeszcze zależy jakiej muzyki słuchasz, bo jeśli techno, rocka, hardstyle czy cokolwiek co jest szybkie i wymaga dynamiki to ten clarion w obudowie zamkniętej o której mówi Tomek będzie jak najbardziej w porządku. Natomiast jeśli raczej przepadasz bardziej za muzyką czarną, hip hop i w ogóle wolniejszą nieco to raczej lepiej będzie wybrać coś otwartego. Ja do roverka wsadziłem subwoofer na głośniku boschmann alx 122 sp 700 wat, 350 wat RMSu w obudowie br 50 litrów z mdf'u i jestem bardzo zadowolony, jak kupowałem to sam głośnik kosztował 250 zł, ale teraz już coś chyba ciężko dostać ten głośnik, widziałem jedynie jego mniejszy odpowiednik.
A czy ktoś się wypowie na temat tańszych cyków?
Pozdrawiam

dymeq2 

Wysłany: Pią Sie 14, 2009 15:42   

Oczywiście że wybiore klase, tylko że narazie musze to odstawic bo musze troszke do swego roverka kaski włożyć ( przeguby, klocki, tarcze hamulcowe,sprężarka i chłodnica od klimy- to niestety troszke kosztuje) najpierw musze go podreperować a następnie pomyśleć o niezłym dźwieku...dzieki za wypowiedzi na nich bedę sie opierać..pozdrawiam

Tomasz620 

Wysłany: Pią Sie 14, 2009 19:38   

niema za co ;) tylko rób szybciutko to audio..bo ciekaw jestem co wybierzesz.. :P

michone 

Wysłany: Nie Sie 16, 2009 21:29   

Tomek620 napisał/a:
Cris napisał/a:

Podstawowe pytanie...
1.Co do Jednostki centralnej.(jak narazie OK)
2.Skrzynia (u siebie mam Clariona w zamknietej Skrzyni z MDF'u i GRA REWELACYJNIE) daje Ci 100% ze wymasuje Ci plecy !! ! u mnie to gwarantuje... moc głosnika niskotonowego to 250RMS ale naprawde głosniczek spisuje sie rewelacyjnie) cena to około 300zł p.s MODEL TO SW3011 (poczytaj OPINIE) !!
3.Wzmacniacz -> PODSTAWA !! -> jakiś 4 kanałowy np.uDimension-Steg-Brax. koszt wachha sie mniej wiecej od 500-wzwyż.Jezeli zalezy Ci na jakosci dzwieku a nie tylko na ŁUPANIU ze ma cały samochod LATAC to najlepszym rozwiązaniem bedzie dla Ciebie zakupic 165mm w przód FOCAL'e.koszt mnieje wiecej 300zł.na tył Skrzynie zamkniętą z głośniczkiem 30cm z firmy VIBE (300RMS) koszt tyle samo co Clarion (podobnie) :P
no i PODSTAWĄ RÓWNIEZ JEST OKABLOWANIE.o tym tez trzeba WIEDZIEC..jezeli chcesz robic FEST GRANIE to mozesz HI-END-owe kable kupic 50mm2 (DIETZ) KOSZT 260PLN z przesyłką z alledrogo ;)
to narazie tyle.. i bede dalej śledził ten temat... bo bardzo mnie ciekawi co wybierzesz.. czy SIEKE czy KLASE ;)
Pozdrawiam.Tomasz

1. pokaż mi focale za 300zl, najnizsza polka to A1 i nie jest to jakis miód dla uszu...
2. w 4 kanałówki bym sie nie wpychał... sensowne zaczynaja się od 800-900zl, za 500zl mozna wyrwac jakas starsza alpinke z dobrej serii ale tam masz 2x30-50w rms + 1x 120-150w. Na nagłośnienie R200 spokojnie wystarczy ale r600/r75 moze byc malo zeby sensownie naglosnic i wysterowac
3. kable 50mm kw?? żarty... ja mam dwa wzmaki CP ktory ma 300w rms w mostku i Audisona ktory daje 2x50w rms i zasilam to bez problemu 20mm kw.

Wracając do tematu, sprzedaj ten wzmak bo szkoda go wkladac... Chcesz coś bużetowego?

Z subów jest duzy wybór , boshman alx, reveland axx, ravemaster bsw 12, stx 300ap. Wszystkie te głośniki kupisz do 200zł. Mozna wyrwac inne uzywki za grosze... Do tego kupisz wzmaka za ok 200, wszystko zalezy od checi...

RoBBoD 

Rover 600

Wysłany: Nie Sie 16, 2009 22:59   

Ja mam w 600 to i daje rade:

http://allegro.pl/item700...kable10mm2.html

DIBESI heh miałem kiedyś tube tak samo VoiceKraft hehe śmiech na sali. Może tylko ja mam świra ale mi nawet Helix Dark 62 nie odpowiada bo są za słabe i przy moim Pioneerku 4x50W pierdzą jak ciut wiecej basu i głośniej, a mam dystanse i wytłumione drzwi.

Tomasz620 

Wysłany: Nie Sie 16, 2009 23:59   

Michone : ".. najnizsza polka to A1 i nie jest to jakis miód dla uszu..."
hahaha :shock: co Ty człowieku tworzysz nowe dziady ? :P Focale = BE ?
widocznie mało sie znasz.. co do wyboru głosników. :lol: peace.. ;P

michone 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 07:24   

Tomek620 napisał/a:

slyszales te focale ?? bo widze ze napis "focal" strasznie Cie podnieca... focale A1 to najnizszy model, skierowany do szerszej grupy uzytkownikow z malymi pieniedzmi. Kosztuja ok 500zl a w grupie do 700zl mozna miec dego po-650, dls r6-a, rainbow slx 256 deluxe ktore graja lepiej od A1... Weź sie troche ogarnij chlopie bo wiedzy to Ty nie masz i tylko sie osmieszasz. Taka sama sytuacja jest z morel tempo 6. Tez nie graja zbyt rrewalacyjne i niestety napis "MOREL" nie dodaje im mozliwosci...

Jak juz tak bardzo chcesz pochwalic sie swoja wiedza, to polecaj konkretne modele a nie rzucasz firmami na lewo i prawo...

Tomasz620 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 08:56   

michone napisał/a:
Tomek620 napisał/a:

slyszales te focale ?? bo widze ze napis "focal" strasznie Cie podnieca... focale A1 to najnizszy model, skierowany do szerszej grupy uzytkownikow z malymi pieniedzmi. Kosztuja ok 500zl a w grupie do 700zl mozna miec dego po-650, dls r6-a, rainbow slx 256 deluxe ktore graja lepiej od A1... Weź sie troche ogarnij chlopie bo wiedzy to Ty nie masz i tylko sie osmieszasz. Taka sama sytuacja jest z morel tempo 6. Tez nie graja zbyt rrewalacyjne i niestety napis "MOREL" nie dodaje im mozliwosci...

Jak juz tak bardzo chcesz pochwalic sie swoja wiedza, to polecaj konkretne modele a nie rzucasz firmami na lewo i prawo...

bez komentarza ;)
MiHone slyszałem te Focal'e wg. mnie graja rewelacyjnie.Wg Ciebie to tani shit ;] no cóż sa ludzie i parapety sa stołki i taborety.. ;)
reasumując -> "..Weź sie troche ogarnij chlopie.." sam się ogarnij koleś ;) -> (lustro)
POZDRO 600.

michone 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:10   

Tomek620 napisał/a:
michone napisał/a:
Tomek620 napisał/a:

bez komentarza ;)
MiHone slyszałem te Focal'e wg. mnie graja rewelacyjnie.Wg Ciebie to tani shit ;] no cóż sa ludzie i parapety sa stołki i taborety.. ;)
reasumując -> "..Weź sie troche ogarnij chlopie.." sam się ogarnij koleś ;) -> (lustro)
POZDRO 600.

A od kiedy Twoj słuch jest wyznacznikiem jakości?? Wystarczy poczytać opinie na temat tego zestawu, pochwal się co ty masz w aucie. Bo jak Ty sie zachwycasz tym clarionem na subie to pokazuje co Cie zadowala. Zapraszam na odluch mojego R to wtedy pogadamy... Nie napisalem ze te focale to shit ale za te same pieniadze sa lepsze glosniki. A A1 to wersja budżetowa nawet sam focal je tak nazwał... Moje PA 6510 zjadaja te focale na sniadanie i jedynie audison je ogranicza.

Jak posluchasz tyle zestawów co ja i pozakładasz tyle instalacji co ja to wtedy porozmawiamy. Bo narazie potrafisz tylko obrażać nie pokazując swojej wiedzy. Wpisz w google "focal A1 opinie" i poczytaj, wtedy bedzie można porozmawiać.

Tomasz620 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:25   

Bo jak Ty sie zachwycasz tym clarionem na subie to pokazuje co Cie zadowala.

Noo słucham.. :smile: Clarion dla Ciebie tez BE ? najelpsze to te najdroższe co ? :shock:
dobra koniec tematu bo sie robi ścisk.
Nara Michone.

Michone EDIT : "..pochwal się co ty masz w aucie.."
a cos ja mam sie chwalic ? niemam audio za 6tysi.tylko za pare set zołtych.Niekazdego stac na bdb granie.Człowieku wes nie truj mi już..bo mam Cie dosc.. i tego Twojego dogryzania ;)

michone 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:50   

Tomek620 napisał/a:
Bo jak Ty sie zachwycasz tym clarionem na subie to pokazuje co Cie zadowala.

Noo słucham.. :smile: Clarion dla Ciebie tez BE ? najelpsze to te najdroższe co ? :shock:
dobra koniec tematu bo sie robi ścisk.
Nara Michone.

Michone EDIT : "..pochwal się co ty masz w aucie.."
a cos ja mam sie chwalic ? niemam audio za 6tysi.tylko za pare set zołtych.Niekazdego stac na bdb granie.Człowieku wes nie truj mi już..bo mam Cie dosc.. i tego Twojego dogryzania ;)

Nikt Ci nie każe tutaj pisać, a jak coś doradzasz to doradzaj dobrze. Ja jak nie mam o czymś pojęcia to sie nie wypowiadam. Nic bym sie nie odezwał gdybyś podał jakieś konkrety, dlaczego te a nie inne. Gdybyś napisal slyszalem te focale graja tak i tak, porównywałem je z tym i tym zestawem. To by były konkrety. Tak samo wyskoczyłeś z "tuba" nie majac pojęcia ze takie coś istnieje w świecie audio, a ludzie mylą suby w obudowie "walca" z obudowami labiryntowymi.

Od tego jest forum zeby prowadzić dyskusje, dzielić się wiedzą i doradzać. Ale tutaj trzeba konkretów i argumentów. Nie jesteśmy w Media Markt gdzie wciskają wszystko co ładne.

Mam nadziejem, że rozumiesz o co mi chodzi i skąd to poruszenie.

Ps. Ja tez nie mam Ca za kilka tysięcy. Cały mój zestaw kosztował 1500zł ale nowe to jedynie były kable...

ps.2. Nic nie mam do Twojego clariona, przynajmniej masz go w Closed, cieszy mnie to ze tobie pasuje, mnie nie podchodzi bo sam preferuje inne głośniki. Ale nie można uważać tego clariona za jakiś Hi end choć gra lepiej od większości subów do 300 zł (gdzie nie ma dużego wyboru). Sam mam suba JL audio 12w3d2 którego kupiłem za 250zł a nowy kosztuje 1299zł. Nigdy bym za niego tyle nie dał bo nie jest tego warty. Ale za 250zł jest super. Choć wiem że są głośniki lepsze to mnie na nie nie stać.

Proponuje rozem, a jak mamy prowadzić nadal dyskusje to podawajmy konkrety...

Tomasz620 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:57   

co do rozwinięcia Twojego Michone jestem całkowicie za.Tylko niewiem na jakiej podstawie mnie sądzisz ze SIE NA CA NIE ZNAM ;) ?
moze i mniej.Fakt faktem co nieco potrafie.niejestem profi
Takze DAJMY sobie spokój i cacy heee :smile:

michone 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 11:14   

Tomek620 napisał/a:
co do rozwinięcia Twojego Michone jestem całkowicie za.Tylko niewiem na jakiej podstawie mnie sądzisz ze SIE NA CA NIE ZNAM ;) ?
moze i mniej.Fakt faktem co nieco potrafie.niejestem profi
Takze DAJMY sobie spokój i cacy heee :smile:
Nie chodziło mi, że sie nie znasz tylko ze nie dajesz konkretów ;) bo napisałeś bardzo ogólnie :)

Pozdrawiam i żebyśmy mnie sie spinali :)

dymeq2 

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 15:49   

no własnie panowie proszę się nie kłócić... :) tylko zebrać sie w "kupe" i doradzać dobrze :)

[ Dodano: Pon Sie 17, 2009 16:50 ]
a gdzie wiecej głów razem współpracuje tam lepsze pomysły :D

Botanix 

Wysłany: Wto Sie 18, 2009 02:53   

Tomek620

Cytat:

Michone dobrze prawi, z głośnikami to jak z samochodami przykładowo BMW serii 1 to też bmw... ale w tej cenie kupisz generalnie lepszy samochód innej marki. Poza tym Focal to nie szczyt techniki ani jedna z najlepszych firm. To górna półka ale do na prawdę dobrych sprzętów im daleko.

Cytat:

Grają rewelacyjne piszesz... tzn, że co, że w tym przedziale nie ma wg. Ciebie lepszych czy generalnie lepszych nie słyszałeś?

Gdzie on napisał, że te focale to tani shit? Wkręcasz sobie, wyluzuj. Napisał, że ten model to żaden miód dla uszu i w tej cenie można coś lepszego znaleźć - ma rację. Pieszesz, że je słyszałeś... a co innego słyszałeś w tym przedziale cenowym? Generalnie chodzi o to, że są ludzie, którzy z przekonaniem doradzają coś nie mając pojęcia o konkurencyjnym sprzęcie. Dla przykłądu Kowalski z głosnikami soniacza za 300zł jakże je zachwala... bo nic innego nie słyszał prócz jakiegoś shit=a za 50zł. Czy to znaczy, że ten soniacz jest dobry zważywszy na cenę/jakość? O to mu chodzi, jak coś komuś polecasz/ nie polecasz uzasadnij dlaczego.

Cytat:
Noo słucham.. :smile: Clarion dla Ciebie tez BE ?

Wytykuje Ci błąd a Ty dalej go popełniasz. Co Clarion? Nie firma się liczy ale konkretny model danej firmy... Poza tym Clarion w głosnikach się nie "specjalizuje". Co do Focala A1 jest dość kiepski zważywszy na cenę ( przykłady zdaje się już podane były więc powtarzał nie będę ). Czyli można kupić w tej cenie lepszy, wiedziałbyś to gdybyś przesłuchał tyle zestawów co on...

Cytat:
a cos ja mam sie chwalic ? niemam audio za 6tysi.tylko za pare set zołtych.

On też nie ma za 6tyś tylko za tysiąc z hakiem.. nie sztuka kupić drogo ale tanio i dobrze.

Odpowiedz do tematu