Wysłany: Sro Maj 05, 2010 21:33 [wszystklie] Dodatki do paliw
Co sądzicie o dodatkach do paliwa
Na buteleczce jest tak ladnie napisane ze oczyszcza silnik, przywraca moc, zmniejsza spalanie itp. Zastanawiam sie czy to prawda.... Dolewaliscie cos takiego do swoich aut? Jakie byly efekty?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 05, 2010 21:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja raz w roku używam tego Prestone Complete Fuel System Cleaner, ot tak profilaktyczne, ale nie liczył bym na jakieś wyraźnie zauważalne efekty innym sposobem na oczyszczenie układu jest zatankowanie shell v-power 99 on ma sporo substancji czyszczących i usuwających nagar. Wszystkie preparaty mają podobną zasadę działania i nie kosztują aż tak dużo a czysty układ paliwowy to bardziej pewna praca silnika.
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
aldona dodatek leje się na pełen bak więc na wolnym obrotach całego go nie spalisz
nie ma żadnych procedur jeśli chodzi o dodatki, jeździ się autem normalnie jak zwykle
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 159 Skąd: Gdynia
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 10:04
Ja co 10k wlewam Xceramic do czyszczenia wtryskiwaczy. efekt delikatny spadek spalania (0.2 - 0.3 l/100Km) mam nadzieję że to nie placebo i że coś tam daje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
ja się w przyszłym tygodniu przejadę na usługę czyszczenia wtrysków (i silnika od razu) systemem Jet Clean Tronic (we Wrocku koszt 180 zeta plus filtr paliwa, więc cena niewygórowana) i zobaczymy czy coś się zmieni
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 13:38
Ja już kiedyś pisałem o tym i namawiałem do stosowania zwłaszcza depresatorów do diesla w niskich temperaturach.Ponad 30 lat za kółkiem,głównie zawodowo wiele mnie nauczyło i teraz w zimę mróz mnie nie zaskoczy.W lecie też czasami leję JAKIEŚ preparaty,bo to co piszą na opakowaniu i w kampanii reklamowej może,ale nie musi być prawdą.Nie dysponuję laboratorium,a podawane wielkości przez producenta służą raczej określeniu czy do Wegi Alfa jest 7,czy7,1 milionów lat świetlnych.
Co do gruntownego czyszczenia silnika,to daaawno temu(kiedy na drogach królowały Żuki i Moskwicze) mój mechanik powiedział,że po większym przebiegu lepiej nie ruszać tego syfu.
Tylko,że najważniejsze jest dobre samopoczucie-jak wydasz kilka stów na czyszczenie,to pewnie wyda ci się prawie nowy.
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 14:26
Ja również kiedyś już to pisałem
Co do silników benzynowych to jeszcze można przymknąć oko, ale do diesla bym nie lał żadnych takich wynalazków. Dlaczego? Wystarczy przewertować forum po zimie z tematami jak i jakie uzdatniacze, uszlachetniacze i inne wynalazki stosować, a to z kolei porównać z postami o padniętych wtryskiwaczach, pompach i pompkach. Środki tego typu są to zazwyczaj środki benzyno, spirytuso i nafto pochodne, więc łatwo się domyślić co potrafią zrobić z układem diesla jeżeli są środkami "suchymi". W połączeniu jeszcze z paliwem do którego w okresie zimowym są dolewane środki podobnego typu w celu zabezpieczenia przed zamarzaniem paliwa i wytrącaniem parafiny to już kolorowo po jakimś czasie nie będzie.
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 15:31
SeniorA temat brzmiał
RaFaLuS napisał/a:
Co sądzicie o dodatkach do paliwa
Na buteleczce jest tak ladnie napisane ze oczyszcza silnik, przywraca moc, zmniejsza spalanie itp. Zastanawiam sie czy to prawda.... Dolewaliscie cos takiego do swoich aut? Jakie byly efekty?
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 16:13
Sherll VP, zawiera już fabrycznie wprowadzona mieszankę dodatków uszlachetniających i aktywnych substancji penetrujących , zmiękczających i wypłukujących osady .Czyli jak jeżdżę na VPower , to stosuję te dodatki.
nie pamiętam gdzie, ale czytałem kiedyś, że Vpower może "przepalić" / "wypłukać" -generalnie uszkodzić uszczelko pod głowicą w silniku K-seri ? prawda czy mit?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum