Witam czy na tym silniku mozna stosowac biopaliwo?
skoro leją do TDI to i SDI przełknie
SDI nie odbiega daleko konstrukcyjnie i technologicznie od silników TDI oczywiście mowa o starszych silnikach na pompie z lat 90
moim zdaniem da się jeździć
Ostatnio zmieniony przez szoso Nie Kwi 12, 2009 12:19, w całości zmieniany 1 raz
nie słyszałem żeby moc spadała skąd masz takie wiadomości? a widzę że masz benzynę
chłopaki leją i jeżdżą
jedyne co niektórzy zauważyli to delikatnie większe spalanie i nic pozatym
w instrukcji obsługi jest napisane że powinno się lać tylko olej napędowy spełniający normę EN 590 ale trzeba wziąć pod uwagę że w tamtych latach biopaliwo nie było tak popularne i mogło nie być dlatego uwzględnione w tej instrukcji
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 18:46
maco napisał/a:
Wg mnie niewarto... moc spadnie a napewno na tym nie zaoszczęszisz. Sprawdź w instrukcji pojazdu czy producent przewiduje pracę silnika na Biodieslu
Nie wiesz - nie pisz. Jezdzilem, bylo ok. Moc nie spadla, spalanie nie wzroslo. Teraz bio kosztuje na Bliskiej bodaj rowne 3zl, wiec oplaca sie. Nie oszczedzisz? 50gr roznicy na litrze paliwa to wg ciebie malo? Smierdzi tylko bardziej za autem. Nie tankuje tylko dlatego, ze mam jeszcze tanszy ON.
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 19:33
biopaliwo zapala sie przy troche wyzszej temp niz zwykla ropka ,co do spadku mocy to w nim nie zauwazyłem (ale po wlaniu do ciagnika spadek był odczuwalny) ,jedyny minus wg mnie to to ze szybciej zamarza niz ropa (dlatego zimą nie polecam lac )
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 20:55
xtek napisał/a:
Nie wiesz - nie pisz.
Nie wiesz - nie pisz. Kupiłem tą szczynę bo za późno zobaczyłem napis "bio",
spalanie większe, moc nieznacznie spadła a dym z wydechu zasłonił całą "okolicę".
Co ciekawe po tankowaniu na Lotosie i BP dymek jest ledwo widoczny (3-4 tys. obr.)
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 20:57
Ile na tym przejechales? Jeden zbiornik? Bo ja okolo 6000km, wiec cos moge powiedziec. Warto przypomniec, ze przez kilka pierwszych tankowan Biopaliwo wyplukuje zanieczyszczenia z ukladu i moze byc potrzebna wymiana filtra paliwa.
A BP i Lotos to rzeczywiscie lepsze paliwa, LOL.
Poza tym to auto pojedzie na wszystkim - probowalem nawet oleju z frytek odpowiednio przefiltrowanego. Dawal rade.
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 21:30
Tak, wiem, bo dla ciebie 13-letnie auto to kolejny cud swiata i mozna do niego lac tylko BP ultimate i inne shell v-power. Najwazniejsze to dobre nastawienie psychiczne wlasciciela. Probowalbym zrozumiec gdyby chociaz byl tu common rail, ale tak?
Ty jezdzisz na tym, ja jezdze na czym innym. Oba auta jezdza tak samo. Ja oszczedzam, ty wolisz - w imie nie wiem czego - zaplacic wiecej. Twoj wybor.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie Kwi 12, 2009 21:47
xtek, napisałem:
Cytat:
nie dyskutuję!
więc po co się pocisz, pogadamy jak padnie Ci pompa, wtryski itd. Powodzenia w bezawaryjności.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Bidi [Usunięty]
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 08:24
nie ma co lac zadnych BIO ( jezdzilem na tym na ciezarowce wywrotce i powiem Wam ze lipa, po nie bylo mocy tyle co na ON i pozatym wiecej palila) to juz lepiej lac czysty z pewnego zrodla Olej Grzewczy tzw opal mowie o Roverkach SDi
a niby skąd to wiesz? skoro zalałeś tylko raz rzekomo przez pomyłkę
jak ma się coś rozwalić to i na ON się rozwali i po co zaraz szukać winy w bio
znajomi leją do TDI i się tylko śmieją i nic się z autami nie dzieje
ludzie naprawdę robią duże przebiegi na tym paliwie
to juz lepiej lac czysty z pewnego zrodla Olej Grzewczy tzw opal mowie o Roverkach SDi
Kiedyś lałem do busa bio paliwo i nie wiem czy to prawda ale na stacji której lałem pracownicy odradzali mi mówiąc ze to syf i jak chce juz na tym jeździć to musze jakiś inny filtr paliwa założyć do bio ponieważ bio jest bardziej gestym paliwem ....?? nie wiem ile w tym prawdy ale i tak najlepiej określił to Bidi,
Pozdrawiam Firq
Większość wywodów o szkodliwości takiego paliwa rozsiewają Ci co się boją spróbować i marudzą żeby inni przypadkiem nie spróbowali.
Identyczna sytuacja była z 10 lat temu w dyskusjach o gazie, że wypala zawory, skraca ogólny zywot silnika bo benzyna to smaruje a gaz nie i inne bzdury.
Ja bym z chęcią zalewał bio diesel bo jest bardziej ekologiczny , tańszy i powstaje z surowców odnawialnych.( A najlepiej to wogóle czysty olej roślinny ) I jak już w moim mieście będzie gdzie to zatankować oprócz jednej stacji na wylocie z miasta to zapewne będe tankował.
A jeżeli ktoś chce rozmawiać o szkodliwości bio dla poszczególnych części silnika to konkrety proszę. Np z pompą wtryskową - dlaczego bio ma skrócić jej żywot ? Bo bio niby brudniejszy czy gęstszy i przez to ma sie zatkać ? bzdura.
Co do zimy to byćmoże gorzej odpala zimą, ale nawet zwykły ON ma dodawane środki zapobiegawcze w sezonie zimowym ( może w tym problem ,że składu bio nikt nie zmienia na zimę bo odsetek kupujących jest za mały by sie to opłacało - niewiem spekuluje )
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 23:28
Bidi napisał/a:
nie ma co lac zadnych BIO ( jezdzilem na tym na ciezarowce wywrotce i powiem Wam ze lipa, po nie bylo mocy tyle co na ON i pozatym wiecej palila) to juz lepiej lac czysty z pewnego zrodla Olej Grzewczy tzw opal mowie o Roverkach SDi
no zalezy to od silnika bo ja w niektórych zawuazyłem spory spadek mocy a w innych nie .
A co do opału to wiadomo zły nie jest tylko niech ktos da jakis namiar bo u mnie nigdzie nie da rady kupic niestety a chetnie bym kupił (u mnie jest po 3,20zl wiec powiedzcei jaki sens jest na nim jezdzic skoro zwykła ON jest po 3,50)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum