Wysłany: Sob Sie 22, 2009 11:48 [R400 SDi 99'] HELP problem z szarpaniem przy zmiany biegów
Posiadam Roverka od kilku miesięcy i nie orientuję sie za bardzo w mechanice i mam problem z określeniem zródła usterki. Mianowicie podczas zmiany biegów z 1 na 2 ....itd wyczuwalne jest szarpanie, muszę niezwykle ostrożnie zwalniać sprzęgło aby to wyeliminować. Ponadto szarpanie wyczuwalne jest również przy dodawaniu gazu po jego uprzednim ujeciu. Proszę o redę, co z tym zrobić
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 11:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sob Sie 22, 2009 11:50
Sprawdź sprzęgło. Być może trzeba poprawić lub wymienić linkę. Tylko to mi się nasuwa na myśli. Generalnie nie jest to jakiś duży problem. Nie chcę być chamski czy wulgarny, ale może powinieneś troszkę poprawić po prostu styl wrzucania biegów w połączeniu z prawidłowym wciskaniem sprzęgła?
Tak jak mówi Colin1488 - przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzona poduszka skrzyni biegów, silnika (musisz zerknąć która) lub tak jak u mnie - jedna i druga . Mam ten sam problem, niestety nie mogę nigdzie dostać nowych poduszek .
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Sie 30, 2009 21:50
PopaY napisał/a:
To samo w 600, również mam linkę z regulacją
Takie małe OT-w 600 jest sprzęgło sterowane linką czy hydraulicznie?
Bo na chłopski rozum to w klekocie hydraulicznie raczej-pompka, zbiorniczek, wysprzęglik itp...
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 11:54
W 600 jest sprzęgło hydrauliczne i nie słyszałem, żeby było inne.
Poduszki silnika można kupić na tomateam lub zamienniki w tedgum (tu kupowałem do diesla komplet). Niestety - miałem taki sam problem jak rozwietka, wymiana poduszek nie pomogła.
Mam takie same objawy.
Puszczam gaz poszarpuje dołoże gazu też szarpnie . Jest to niezwykle irytujace
Czy nie warto raczej szukać przyczyny w drązkach kierowniczych i końcówkach
czy jeszcze coś . poduszki....hmm...u mnie raczej sa ok.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Witam!!! Problem udało mi sie rozwiązać poprzez wymianę psującego się przegubu, pozostały delikatne szarpnięcia, lecz to raczej norma dla diesli o takiej mocy/ taki sam efekt jest w audi A4 1,9tdi -dla porównania pojeździłem trochę /
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum