Wysłany: Sro Wrz 09, 2009 17:17
SeniorA napisał/a:
rozpiąć aku zgodnie z zasadami
Odpięcie aku wymaga przestrzegania kilku zasad, bo niektóre układy wymagają ciągle baterii i tak jest z systemem audio -może ządać kodu.Nastąpi utrata pamięci ECM ( należy ją przywrócić ).Może zajść potrzeba resetu sterowania szyb. Przed odpięciem aku wyjąć kluczyki ze stacyjki i do kieszeni a auto nie ma być zablokowane zamkami i wyłączone wszystkie odbiorniki prądu .
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Sro Wrz 09, 2009 18:29, w całości zmieniany 1 raz
Odpięcie aku wymaga przestrzegania kilku zasad, bo niektóre układy wymagają ciągle baterii i tak jest z systemem audio - będzie ządać kodu.
no właśnie, a u mnie po odpięciu aku obojętnie na jaki czas, po podłaczeniu radio nie wymaga kodu i pamięta ustawienia fal, jedynie resetuje się ustawienie dzwięku. Chyba dziwne, albo normalne ? Alpine Symhony.
Zawsze Orginał tracił wszystko i trzeba było z kodem się bawić
no właśnie, a u mnie po odpięciu aku obojętnie na jaki czas, po podłaczeniu radio nie wymaga kodu i pamięta ustawienia fal, jedynie resetuje się ustawienie dzwięku. Chyba dziwne, albo normalne
Ja mam tak samo z Harmony. W ogolę po 2 miesiącach bez prądu tylko ustawienia dźwięku trzeba było zrobić od nowa.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Wysłany: Czw Wrz 10, 2009 09:13
Zajac1941 napisał/a:
Co to znaczy odpiac aku zgodnie z zasadami? nie wystarczy zdjac klemy i odczekac
Odpięcie aku wymaga przestrzegania kilku zasad, bo niektóre układy wymagają ciągle baterii i tak jest z systemem audio -może żądać kodu.Nastąpi utrata pamięci ECM ( należy ją przywrócić ).Może zajść potrzeba resetu sterowania szyb. Przed odpięciem aku wyjąć kluczyki ze stacyjki i do kieszeni, a auto nie ma być zablokowane zamkami i wyłączone wszystkie odbiorniki prądu .Aby przywrócić szybko ECM do poprzedniego poziomu wystarczy po podpięciu aku zagrzać silnik na wolnych obrotach,potem uruchomić go na 1200 obr. na czas 2 minut i zakończyć proces dostosowania jazdą w różnych warunkach około 10 km.
Mam niewielki? luz na lozysku w tylnym lewym kole 'chyba kwalifikoje sie do wymiany. Zdiolem kolo wymontowalem tarcze ham. Niewiem jak zdiac kapsel zeby dostac sie do nakretki.Jak sie to zdejmuje?W samoch.ktore mialem dotychczas nie bylo problemu Ijeszcze jedno co z kablem do ABESu trzeba odlaczyc? Serdeczne dzieki za podpowiedz. Zajac
Wysłany: Sob Wrz 12, 2009 13:28
Zajac1941 napisał/a:
Mam niewielki? luz na lozysku w tylnym lewym kole 'chyba kwalifikoje sie do wymiany
tu się wymienia całą piastę z łożyskiem bo stanowią całość. Dekielek rozdzielić grubym , szerokim wkrętakiem lub przecinakiem wbijając go między piastę a dekielek w kilku miejscach.Przy montażu nowej piasty z łożyskiem, trzeba uważać na boczną powierzchnię łożyska, by nie uszkodzić jej (jest elementem ABS ).No i nowa nakrętka piasty dokręcona momentem 210 Nm. Nie narażać też łożyska na działania pola magnetycznego i chronić przed opiłkami metalu.
Zastanawiam sie dlaczego po wlaczeniu klimy lub wentylatora nawiewu z dwoch bocznych kratek leci ledwo ledwo powietrze natomiast ze srodkowych daje jak tornado.Pytanie Czy ten typ tak ma czy cos jest nie tak?
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 17:04
Zajac1941 napisał/a:
.Pytanie Czy ten typ tak ma czy cos jest nie tak?
myślę ,że coś nie tak.U mnie jest takie odczucie, że jeśli w środkowych 10 w skali beauforta, to w bocznych 9.5 ale to wynika może z odległości i przekroju kanałów.Może boczne masz gdzieś nie złożone albo klapki nie chodzą.
Prosz o wiadomosc o komputerze T4 w trojmiescie lub okolicy moze ktos wie? Musze zczytac nr. VIN.zgubilem kluczyk, bez tego nie da sie dorobic. Pozdrawiam i dziekuje za wiadomosc. Zajac.
Dzieki za wiadomosc . U Kuleszy bylem.Jakis maja,ale nie mogli sie polaczyc z kom.w sam. Po godzinie majstrowania odiechalem z kwitkiem Na Halera dzwonilem podobno maja najnowszy.Podjade po niedzieli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum