Witam,
mam pęknięty pierścień ABS'u w przednim prawym przegubie. Kupiłem nowy przegub i zamierzam go wymienić. Mam kilka pytań:
1. Czy lekko wychodzi przegub z piasty? Czy coś poza śrubą od przegubu muszę odkręcić?
2. Czy występuje u mnie ten pierścień zabezpieczający przed wysunięciem przegubu?
3. Jeśli nie, to czy łatwo będzie zwalić przegub z półosi?
4. Czym grozi wyciągnięcie półosi ze skrzyni?
Pytam, bo będę to robił najprawdopodobniej sam i nie chcę utknąć
Pozdrawiam,
Leszek
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 16:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja sam wymieniałem przegub a powiem szczerze że ze mnie taki mechanik jak ksiądz
ale nawiasem mówiąc to nie wiem jak mi się to udało ale udało się jedynie z czym miałem cholerny kłopot to nałożyć tą (...) gumę na oś... masakra chyba z godzinę z tym walczyłem... zrobili to tak dokładnie i ściśle że potem żałowałem że komuś tego nie dałem... ale ogólnie to ok
jeśli masz cierpliwość to polecam nic trudnego.
_________________ mam dużo części do r200 - zainteresowani pisać bo leży i się kurzy
Ostatnio zmieniony przez Matius Wto Wrz 15, 2009 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 14 razy Dołączył: 20 Kwi 2005 Posty: 143 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 18:41
na tym forum ktoś opisywał jak sie wymienia przegub trzeba poszukać .Wyciągniecie półosi ze skrzyni grozi wylaniem sie oleju zapobiegawczo można go zlać ja osobiście miałem problem z wybiciem przegubu z piasty ale pomogłem sobie porządna wiertarka z udarem, z opcją kucia , pościło po trzech minutach
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 09:30
Trzeba odkręcić dużą nakrętkę z półosi, rozpiąć drążek kierowniczy i dolny sworzeń aby odchylić na bok całą zwrotnicę, (będzie sobie wisiała tylko na górnym sworzniu wachacza).
Fotki zdemontowanego przegubu:
Pierścień sprężysty który trzyma przegub na półosi:
W tą część trzeba uderzyć mocno młotkiem, żeby zeskoczył z pierścienia:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum