Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 12:32 [R600] Problem - gaśnie i nie daje się odpalić
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam,
Mam następujący problem - od jakiegoś czasu mój r600sdi chodzi nierówno na wolnych obrotach, i co jakiś czas gaśnie po odjęciu gazu. Nie zapala się żadna kontrolka - po prostu odejmuje się gaz i silnik "pada", bez szarpania ani innych ciekawych objawów. Problem zmniejsza się po odpaleniu klimy - silnik chodzi równiej, a obroty wskakują z ok. 650 na 700.
Dzisiaj problem nasilił się do formy ekstremalnej: samochód po odpaleniu pochodził 15 sekund, zgasł i nie daje się odpalić. Ok. 2 tygodni temu tez padł i musiałem długo go kręcić, ale wtedy jednak po dłuższej chwili załapał. Dzisiaj nie chce. Co śmieszne, rano przyjechałem nim do pracy bez przygód.
Odpięcie przepływki nie pomaga. Pompowanie "gruszką" paliwa do filtra (bosch, wymieniony ok. 2000km temu) też nie. Odkręcenie korka od paliwa (odpowietrznik działa tak sobie) również nie odnosi skutku.
Ktoś ma może jakiś pomysł w czym problem? Mieliście podobne objawy?
pozdrowienia
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lut 05, 2011 21:16, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 12:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 61 Skąd: Ryki/Piaseczno
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 13:15
Na początku przeczyść wszystkie wtyczki do których się dostaniesz a szczególną uwagę zwróć na te trzy przy pompie wtryskowej. Ja swoje czyściłem ze 3 razy aż w końcu przestał mi gasnąć. Niestety z falującymi obrotami dalej walczę w wolnych chwilach i rozbebeszam wiązkę po kawałku:(
Poza tym wpisz w szukajce "falujące obroty" i wyskoczy ci sporo podobnych problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum