Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 09:32 [R620] Luzy na półosiach
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam,
w moim Roverku pojawiły się luzy na półosiach przy mechanizmie różnicowym. Półosie latają po ok. 5 mm, jak ruszam jedną, lata też i druga. W czasie jazdy nic nie słychać, auto jeździ normalnie, tyle że podczas przyspieszania brzęczy drążek od biegów (ale nie wiem czy jest to ze sobą powiązane). Z uszczelniacza wewnętrznego po lewej stronie puszcza olej.
Mechanik powiedział, że skrzynia do naprawy lub wymiany, podobno to jakieś łożyska poszły.
Czy ktoś miał podobny problem albo orientuje się, co mogło się wysypać?
z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Lut 06, 2011 00:22, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 09:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 09:48
Mi też się połosie ruszają, chciałem nawet kupować nowe, ale ktoś mi wytłumaczył że to normalne że są luzy jak się rusza ręką, bo przy przyspieszaniu one się kasują i wtedy wszystko jest napięte.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 10:04
lookacz napisał/a:
Półosie latają po ok. 5 mm, jak ruszam jedną, lata też i druga.
To ma podobno tak być.
Gorzej, jeśli półoś a raczej przegub rusza się w płaszczyźnie pionowej lub poziomej względem skrzyni biegów. Wtedy kończą się łożyska na mechanizmie różnicowym.
A tu mniej więcej obrazowo jak wygląda wymiana łożysk WYMIANA ŁOŻYSK PG1
[ Dodano: Pon Wrz 28, 2009 11:04 ]
lookacz napisał/a:
ale czy to normalne, że jak ruszasz jedną półosią, to druga też lata
Jak kręcisz jedną półosią to druga też się obraca ale co najlepsze w drugą stronę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum