Witam, mam pytanie dotyczace sygnalizacji zamykania i otwierania samochodu w R200 1,4Si `98. Wiem, ze moze jest to zbedne ale czy wie ktos jak to zrobic? Czy istnieje jakas mozliwosc podpiecia kierunkowskazow pod centralny zamek? Jesli tak to prosze o przykladowy opis lub jakis schemat co i gdzie nalezy podlaczyc. Z gory dziekuje.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 19:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 19:16
fabrycznie kierunkowskazy są podpięte do modułu alarmu - aby uaktywnić ich działanie trzeba podpiąć się kompem do modułu alarm ECU i ustawić odpowiednie opcje bądź pobawić się w dokładanie przekaźników sterowanych bezpośrednio z zamków jak podał Ci Brt
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ja sobie takie cos zrobilem za pomocy mostku diodowego + kondensator i przekaznik
Podpialem sie pod silwonikw klapie potem wstawilem mostek diodowy dalej kondensator zeby mi dluzej kierunki swiecily i potem przekaznik, ktory daje +12V na kierunki
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Sro Paź 07, 2009 19:52
i to jest dowód na to że Polak potrafi a poważnie jest to także jako opcja do włączenia przez testbooka tak jak np zmiana czasu pracy wycieraczek i jeszcze parę innych ciekawostek
darek_wp, o ile wiem, to do rocznika 97 nie było w ogóle takiej opcji fizycznie w aucie ... dopiero później, a z tym ustawianiem w testbooku czasu wycieraczek itp to ciekawe ... myślałem, ze tylko w R75 tak sie da pogrzebać.
Wysłany: Czw Paź 08, 2009 07:44
zgodnie ze schematem instalacji do 97' podłączenie fizycznie jest chyba, że w oprogramowaniu czegoś nie było
testbook to potężne narzędzie - można nim mieszać w ECU, IMO, Alarm ECU, MFU, SRS, ABS itp choć do kazdego modułu jest potrzebny interface
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum