Wysłany: Pią Paź 16, 2009 14:10 [R620] Problem z porannym odpalaniem
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam!
Od pewnego czasu borykam się z problemem odpalenia auta po dłuższym postoju ok 10h i więcej. Czy to było na dworze 20 stopni czy 5 bez różnicy.
Kiedyś auto odpalało natychmiast aktualnie ok 10sek trzymania kluczyka aż ruszy.
W międzyczasie wymieniony olej + wszystkie filtry. Jednak to nic nie zmieniło.
Zauważyłem że pod pompowanie ropy pompką (gruszką) dawało efekty poprawy. Auto odpalało.
Więc zamontowałem 2 zaworki zwrotne za pompką a przed silnikiem. Nic to nie dało.
Planowałem już zabierać się za świece, nasłuchiwałem przekaźnika ale ten sobie pstrykał wiec uznałem że jest ok. Ostatecznie kąt wtrysku chyba tylko pozostał.
Aż tu nagle zrobiło się zimniej, mówię sobie zalejemy BP Ultimate zamiast jak dotychczas TESCO/AUCHAN czyli najtańszego paliwa.
Problem zanikł kompletnie, Auto znów odpala ładnie.
Na obu paliwach jeździ tak samo nic nie gaśnie. Problemem było tylko odpalanie.
Umie to ktoś wyjaśnić??
[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 15:10 ]
Pomoże ktoś
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lut 05, 2011 23:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 16, 2009 14:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Teoretycznie BP ultimate ma liczbe cetanową 55 a dopsuzczalna norma w Polsce to 51 i pewnie te najtańsze tyle mają. Ale to tylko teoria, w praktyce chyba wyscy mają paliwo z Orlenu. Możliwe, że jednak ta BP jest lepsza i ma tą większą liczbe cetanową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum