Wysłany: Czw Lis 05, 2009 10:21 [R214 Si 1.4 97r] Usterka tłumika -wymiana na jaki ?
Witam. Po ostatnim śmiganiu przedziurawił mi się tłumik (koncowy, już po jednym spawaniu) nie mam zamiaru go spawać po raz drugi w związku z czym chciałbym go wymienić na cos Cichszego. Możecie mi cos polecić ? Prowadzę raczej rajdowy styl jazdy wiec prosił bym cos konkretnego
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 05, 2009 10:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 76 Skąd: Rabka-Zdrój
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 19:36
Cześć.
Gdy kupiłem mojego R416Si, poprzedni właściciel zdążył założyć końcowy uniwersalny tłumik sportowy z podwójną końcówką KM(Krzysztof Malon). Oj ciężko było jeździć. Dźwięki były tak głośne jak w A grupowym Mitsubishi - zaczęło mnie to potwornie męczyć przy dojazdach do pracy. Przy obrotach ponad 3000rpm aż głowa bolała, przy zdjęciu nogi z gazu strzelał głośno.
Zamontowałem standardowy tłumik marki Ferroz, kosztował mnie 160zł + uszczelka/podkładka 15zł. Jest cichy, ale ponad 4 000rpm ładnie brzmi - po prostu błogo.
Niestety Płóciennik nie robi tłumików Roverków, trzeba zapłacić więcej za Ferroza, ale Ferroz jest trwalszy.
Ciekawostką jest, że po demontażu dałem ten tłumik szwagrowi, który zamontował go do VW Golf II GTI. O dziwo tłumik ten bardzo dobrze się spisuje, a ładne rasowe brzmienie aż miło posłuchać - a gdy był w R416 - był to nieokiełznany ryk wściekłego potwora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum