Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:32 [rover 416 98']Instalacja gazowa stag 300 nie działa!
Posiadam rovera 400 z silnikiem1.6 i instalacją gazową stag 300.Ostatnio wymieniałem akumulator i uszczelkę pod kolektorem ssącym.Podczas tej naprawy demontowałem listwe wtryskową(valteci żółte).Po całej naprawie auto nie chodzi na gazie,przynajmniej tak mi się wydaje.Centralka chodzi normalnie.Po odpaleniu i zagrzaniu samochodu sygnalizuje przełączenie się na gas,jednak nie czuć przejścia silnika na pracę na instalacji gazowej.Jak najłatwiej sprawdzić czy instalacja działa i jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?
_________________ dulis1. Pomóżcie mi pokochać marke ROVERA!!!
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po spalaniu.
A tak poważnie, to po zapachu z rury - spalona benzyna ma zapach, a w dobrym silniku spaliny z LPG są bezwonne.
dulis1 napisał/a:
jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?
Jeśli odpinałeś listwę, to może odpiąłeś czujnik ciśnienia gazu w listwie - ten odpowiedzialny za przełączenie z LPG na benzynę, gdy LPG się kończy - taka wstawka z jednym kabelkiem w przewód gazowy tuż przed wtryskiwaczami (przynajmniej tak powinno być).
Choć wydaje mi się, że wtedy centralka powinna pokazywać, że jest na benzynie, ale tylko to mi przychodzi do głowy...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 18:28
dulis1 napisał/a:
.Jak najłatwiej sprawdzić czy instalacja działa i jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?
Najprościej to chyba odpinać po wtyczce z każdej cewki od wtrysków.
Silnik zacznie reagować brakiem zasilania gazu na poszczególne cylindry.
Tym sposobem organoleptycznym można również sprawdzić czy wszystkie wtryski podają gaz.
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum