Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:33 GPS do mierzenia powierzchni
Witam!
Mam do was wszystkich będących w temacie pytanie. Jakie będzie najlepsze, w miarę tanie i w miarę najbardziej dokładne urządzenie do mierzenia powierzchni. Chodzi mi najbardzie o pomiar powierzchni pól. Tzn. idę do okola pola z GPS'em i mam jego powierzchnię w Ha.
Doradźcie coś...
_________________ "Walduś, pamiętaj cycu..."
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:33 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:48
muszę Cię zmartwić - urządzenia profesjonalne niestety nie podchodzą pod kategorię "w miarę tanie" - zakres cenowy do 10k zł wzwyż
chyba że zadowala Cię orientacyjny pomiar ale żeby uzyskać wyższą dokładność pomiaru do "tańszych" urządzeń trzeba dokupić licencję dla programów obsługujących system pomiarowy GPS
ceny możesz zobaczyć np TU (profesjonalne), a TU (raczej amatorskie)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez darek_wp Nie Lis 08, 2009 11:52, w całości zmieniany 1 raz
U mnie gość mierzył Garminem GPS 60Cx pomiar był bardzo dokładny, interesują mnie podobne urządzenia. Chodzi mi o błąd pomiaru do 0.01ha. Podobno normalna navi z odpowiednim softem też to potrafi, ale błąd pomiaru około 4% jest.
Wszystko zależy od dokładności urządzenia - obecnie praktycznie każdy odbiornik GPS posiada możliwość rejestracji śladu w formacie czytelnym dla bardzo prostego programu.
Do tego wystarczy tez dość prosty program dzielący zaznaczony obszar na figury geometryczne i już.
Myślę, że przeciętny student informatyki da radę napisać coś takiego w tydzień - najtrudniejszy jest algorytm podziału wielokąta na figury, których powierzchnię da się łatwo policzyć, ale ZTCW są już znane tego typu algorytmy na wysokim poziomie (służą głownie w systemach CAD do projektowania procesów produkcji).
Rowan napisał/a:
U mnie gość mierzył Garminem GPS 60Cx pomiar był bardzo dokładny, interesują mnie podobne urządzenia.
Rozumiem, że spisał track i potem wrzucił do kompa, tak?
Z tego wynika, że w najgorszym razie, przy prostokątnym polu, mógł się pomylić o 4*7*7 + 2*7*dl_pola + 2*7*szer_pola [m2] = 198 + 14*(dl_pola+szer_pola) [m2]
Jakie rozmiary ma to pole?
A co do "zwykłych nawigacji", to wszystko zależy tylko od tego jakiego chip'a GPS ma dana nawigacja - np. Mio P560 ma bodajże SirfStar III i wg jego danych jest lepszy od Garmina, bo ma dokładność 2 lub 2,5 metra, zaleznie od trybu:
http://www.sirf.com/produ...oductInsert.pdf
Oczywiście nie uwzględniamy tu krzywizny kuli ziemskiej, która przy rozmiarze pola jest zaniedbywalna.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
drlubicz, tak, ja też, ale tam jest sporo większy błąd pomiaru.
maciej napisał/a:
Rozumiem, że spisał track i potem wrzucił do kompa, tak?
Nie. Normalnie dał jakieś polecenie tam/włączył tryb, szedł i mu rysowało na wyświetlaczu, potem ja doszedł do końca dał enter i mu pokazało powierzchnię.
Hm... To nie wiedziałem, że Garmin ma takie możliwości. Nie widziałem też opcji dogrywania softu od Garmina...
Ciekawostka - jeśli to jest ogólnie dostępne, to to pewnie ktoś to już tu: http://www.garniak.pl/ opisał.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum