Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam:) Zbliża się zima im temperatury mniejsze tym więcej problemów z samochodem:) Mam pytanko:) Czy to normalne że automat przy nie rozgrzanym silniku lekko szarpie?? czy jest to powód do obaw ewentualnie wymiany oleju??:)
Przepraszam za może głupie pytanie ale nigdy wcześniej nie jeździłem samochodem z automatem...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 05, 2010 23:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 00:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 08:07
RaD256 napisał/a:
Czy to normalne że automat przy nie rozgrzanym silniku lekko szarpie?? czy jest to powód do obaw ewentualnie wymiany oleju??:)
nie jest to normalne, może być czuć zmiany ale nie szarpanie, a olej praktycznie powinien być zmieniony po raz pierwszy po 75-80 tyś. lub czterech latach , a każde następna zmiana co 35-40 tyś. km. Natomiast kontrola poziomu co 2 lata. Przyczyna szarpania nie musi być związana ze skrzynią. Skrzynia Jatco reaguje inteligentnie na pracę silnika.
Wysłany: Pią Sie 12, 2016 08:42 Zimny automat szarpie
Witam,
mam takie oto problemy ze skrzynią automatyczną:
- na zimnym silniku skrzynia delikatnie szarpie przy zmianie na najniższy bieg (hamowanie przed skrzyżowaniem).
- podczas przełączenia z P na R muszę trochę siły użyć, aby lewarek przełączyć. Jest do dość nieprzyjemne, wg mnie nie powinno tak być. Tak jakby skrzynia blokowała się.
Dodam, że olej wymieniłem. Stary olej nie był zanieczyszczony. Inne biegi wchodzą dobrze.
Generalnie na zimnej skrzyni czuć zmianę innych biegów, ale bardzo delikatną. Gdy skrzynia się rozgrzeje wiem kiedy automat zmienia bieg ale tylko po obrotach.
Czy objawy są normalne? Wcześniej jeździłem ale bardzo krótko i to tylko nowszym automatem.
Jakim kablem i jakim oprogramowaniem diagnozować skrzynię?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum