Wysłany: Wto Gru 08, 2009 15:30 [k16]Rozrząd w Polonezie z silnikiem k16
Witam wszystkich.
Mam problem z ustawieniem rozrządu w 1.4 k16. W tym artykule: http://www.roverki.pl/art...order=2&sid=402
jest wszystko ładnie opisane i pokazane.
Jest tylko mały problem. Koła na wałki rozrządu można założyć na 2 sposoby.
Moje pytanie - jak je ustawić?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 15:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak Steryd napisał, każde koło pasowe wałka rozrządu ma dwie możliwości założenia względem kołka ustalającego, wystającego z wałka - i jest to ładnie opisane.
Każde koło ma dwa gniazda na ten kołek, gniazdo z opisem "IN" - jest dla wałka ssącego, a z napisem "EX" - dla wydechowego.
Jeśli tak koła pozakładasz, to trzeba jeszcze nastawić tak wałki, żeby pokrywały się znakami ustawczymi w jedną stronę, tj. (jak tak ustawiałem) - napisem "EX" w kierunku wałka ssącego (kolektora dolotowego). Wtedy, sprawdzeniem właściwego ustawienia kół i ich założenia na wałki jest całkowite otwarcie zaworów ssących na trzecim cylindrze a na wydechowym na czwartym.
Uważaj też na znak na kole pasowym wału korbowego, bo są dwa znaki. Jeden jest nacięty na zewnętrznym i wewnętrznym kołnierzu koła i jest on znakiem niewłaściwym. Drugi jest nacięty tylko na zewnętrznym - i to jest ten odpowiedni.
Przy zakładaniu paska uważaj, żeby go rękami ładnie napinać i by nie przeskoczył ani o ząbek - bo rozrząd będzie w antyfazie i silnik będzie więcej palił, mając mniejszą moc, albo i można tłokami po zaworach zdzielić, jak przeskoczy więcej.
Napinacz paska, jeśli on nie jest wyciągnięty, powinien zatrzymać się prawie na początku "półksiężyca", patrząc na jego śrubę kontrującą. Przy zakładaniu paska najlepiej, przed zakontrowaniem tej śrubki i dokręceniu osi napinacza, obrócić wałem co najmniej ze dwa obroty, żeby się pasek "ułożył", a dopiero potem zakontrować te śrubki.
Jeśli udało Ci się odkręcić śrubę koła pasowego - to gratuluję. Ja w moim Poldoroverze wojuję z nią już z drugi rok i nic, ani drgnie. To samo filtr paliwa.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
W sumie nie jest to trudne in ssąc ex wydechowy plus odpowiednie zgranie znaków na kołach!!!
No ale robiłem to pierwszy raz i niewiedziałem ze koła na wałkach mozna odwronie załozyc
Założyłem obydwa na odwrót auto zapalało ale miało moze z 5 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum