na forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
potrzebuję wymienić szpilki tylnego koła, posiadam tarcze.
Więc czy będę musiał dużo rozkręcać "łożysko", czy po zdjęciu zacisku, klocków, tarczy, bedzie można spokojnie wybić szpilki, czy to nie starczy??
nie zagladałem jeszcze pod auto, więc narazie pytam się Was.
Może wiecie gdzie najlepiej i jakie kupic szpilki nakrętki Rozmiar M12x1.5 tak???
[ Dodano: Sro Lis 11, 2009 22:22 ]
nikt nigdy tam nie zagladał??? nik nic nie wie??????
_________________ Pozdrawiam
Paweł
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 22:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
też się nad tym zastanawiałem czy w R trzeba do tego łożysko rozkręcać,
ale nigdy nie próbowałem.
ciekawe jeszcze czy też trzeba ściągać pierścień ABS.
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 23:07
Więc wymieniłem dziś szpilki.
Zdjąłem koło odkreciłem cały zacisk z klockami.
Sruba trzymajaca łożysko klucz nr 32 GwinT lewy i cała piasta zeszła ale szpilek nadal nie można było wyjąć. musiałem wybić pierscien abs takie koło stożkowe zebate. wtedy szpilki normalnie mozna było wybić i złożenie piaste dokreciłem normalnym kluczem tak z wyczuciem. bez nanmetru.. patrząc czy nie za ciasno się kręci cała piasta..
Narazie działa.
Nowe szpilki i nakrętki mozna po jakies 200km dokecić
Rozmiar szpilki
Srednica
M12
Gwint 1.5
Długość całkowita77mm
Srednica radełka 12mm
Powierzchnia robocza gwintu 56mm
twardość 10,9
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Czw Lis 19, 2009 22:27
Cytat:
Ten pierscien ABS latwo wylo zdjac? czy jest ryzyko uszkodzenia go?
Łatwo, ja zasałem szczykawką troszkę płynu hamulcowego( nie miałem Wd40) i polałem troszecke po miejscach tam gdzie jest osadzony.
Piasta od przodu ma takie dwa duze otwory te miedzy szpilkami poprzez te otwory włozyłem kawałek rurki i stukałem delikatnie raz z tej raz z drugiej i zszedł łatwo. szybciej mozna go uszkodzic wbijajac spowrotem. ale powoli inic sie nie powinno stac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum