Szukam kogoś kto ma wiedzę z zakresu monitoringu przemysłowego. Interesuje mnie projekt monitoringu dzień/noc. Mam kilka pytań dotyczących kamer, oświetleń IR, rejestratorów cyfrowych, rozwiązań bezprzewodowych itp. Czy ktoś pomoże ?
_________________ pozdrawiam Skiba
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 16:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie w pracy na jedną kamerę przypada 2 pracowników. Tak więc nie nie da się ukryć że mam z tym styczność. Pytaj o co dokładnie ci chodzi może uda mi się coś podpowiedzieć ewentualnie podpytam konserwatorów.
Interesuje mnie monitoring zewnętrznego placu, głównie nocą, ale także za dnia. Dlatego chciałbym zapytać o :
- jakie najlepiej kamery użyć ? czy z wbudowanym podświetleniem IR, czy może osobne podświetlenia ?
- czy faktycznie zasięgi np do 30m, do 80 m, czy nawet do 100m podawane przez producentów kamer są osiągalne ? a jeżeli tak to co dostrzeżemy w nocy (zarys sylwetki intruza) ? i jak szczegółowy będzie to obraz ?
- czy istnieje możliwość przesyłu sygnału drogą radiową ? jakie urządzenia, jakie zasięgi ? czy warto ?
- oczywiście interesuje mnie też zasilanie kamer z 230V (na zewnątrz) - w opcji bezprzewodowej
- na co zwrócić uwagę przy wyborze rejestratora ?
- jakie kamery/rejestratory polecasz ? jakich unikać ?
ogólnie pogadanka spokojnie na kilka godzinek przy browarze
O transmisji radiowej na razie nic ci nie powiem bo z takową styczności nie miałem - ale możliwe że się to zmieni W firmie gdzie pracuję do transmisji używa się kabla skrętki i odpowiednich "konwerterów" zasilanie kamery podłączone z zasilacza 230 V, a na drugim końcu jakiś chiński rejestrator z możliwością zapisu na HDD i podglądu prze LAN.
Coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...ng_od_1_zl.html
Kamery z podświetleniem IR to zasięg kilku metrów dalej jest już ciemno
transmisję radiową robiłem kiedyś na ośrodku wypoczynkowym .. musiałbym znaleźć urządzenia tylko ... na 2,4GHz poszło bezproblemowo ... bliższe kamery szły na kablu antenowym koncentrycznym 75om + zasilanie cześciowo lokalnie przy samych kamerach a czesciowo zdalnie na dłuższych dystansach ... i w dzień to działa ok ... niestety w nocy nie ogladałem co widać ... rejestratrem akurat jest komputer ... ale osobiście jakoś wolę dedykowany rejestrator (opinia subiektywna) ... reszta przy browarku
Interesuje mnie monitoring zewnętrznego placu, głównie nocą, ale także za dnia. Dlatego chciałbym zapytać o :
- jakie najlepiej kamery użyć ? czy z wbudowanym podświetleniem IR, czy może osobne podświetlenia ?
na zewnątrz daj kamery z wbudowanym oświetlaczem IR, a jeżeli będzie mało, to możesz doświetlić oświetlaczem IR, bądź zwykłym halogenem.
Skiba napisał/a:
- czy faktycznie zasięgi np do 30m, do 80 m, czy nawet do 100m podawane przez producentów kamer są osiągalne ? a jeżeli tak to co dostrzeżemy w nocy (zarys sylwetki intruza) ? i jak szczegółowy będzie to obraz ?
zależy od jakości zamontowanej kamery i jej oświetlacza
Skiba napisał/a:
- czy istnieje możliwość przesyłu sygnału drogą radiową ? jakie urządzenia, jakie zasięgi ? czy warto ?
Istnieje, ale kabel to zawsze kabel (lepiej, taniej, pewniej).
Skiba napisał/a:
- oczywiście interesuje mnie też zasilanie kamer z 230V (na zewnątrz) - w opcji bezprzewodowej
- na co zwrócić uwagę przy wyborze rejestratora ?
- jakie kamery/rejestratory polecasz ? jakich unikać ?
Zwracaj uwagę m.in. na:
Prędkość nagrywania w klatkach/sek.
Rozdzielczość nagrywania
Zależnie od budżetu. Ja polecam sprzęt firmy Novus, a zwłaszcza ich kary wizyjne. Zainstalowałem już kilka takich kart i jeszcze żadna z nich się nie wysypała, a niektóre pracują już kilka lat.
Skiba, Znalazłem cos co może cię zainteresuje. Myślę że u nich uzyskasz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Przeczytaj.
http://www.monitoring-przemyslowy.com.pl/
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum