Niepokoi mnie pewna sprawa - mam neostradę 1Mb (na połączeniu wyświetla się 1,3 ale to szczegół...) i gdy wejdę w CTRL+ALT+DEL -> Menedżer zadań Windows -> Sieć, to pod pozycją "wykorzystanie łącza" nigdy nie wyświetla się 100%...
Bardzo dziwna sprawa, bo jest tak nawet podczas ostrego dojenia na qtorrent czy emule... % waha się od 50 do 80... Prędkość pobierania na w.w. programach waha się od 90 do 110kB/s, a wg moich wyliczeń, przy łączu 1Mb/s powinno wynosić 128kB/s...
Czy to jest normalne, czy coś mi spowalnia łącze?
Acha - dodam, że komp jest czysty (spybot,combofix,avast), ma wyczyszczony rejestr, dllcache i ogólnie jest w przyzwoitym stanie. Wcześniej faktycznie na łączu obserwowałem często nawet przekroczenie 130kB/s...
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 20:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
http://www.speedtest.net/ < ile Ci wyszło? Teoretycznie na spowolnienie może wpływać wiele czynników, jakość linii, obciążenie centrali itd. mi w Netii po kablach telekomuny pokazuje minimalnie więcej niż teoretycznie powinienem mieć...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ostatnio zmieniony przez Pływak Wto Lis 24, 2009 20:43, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli jesteś pewien, ze z Twojej strony wszystko ok to tak jak pisałem wina może leżeć po stronie linii/centrali po prostu nie wyrabia i raczej nic z tym nie zrobisz bo masz neta o prędkości do 1Mb/s, a nie o gwarantowanej prędkości 1Mb/s więc reklamacje raczej na nic się nie zdadzą bo odchyłka niewielka...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
No jak wygląda tak jak masz napisane. Prędkość pobierania 1.25Megabita na sekundę, prędkość wysyłania 0.52Magabity na sekundę. Jesli masz internet o prędkości 1Mbps to wynik b.dobry...
No jak wygląda tak jak masz napisane. Prędkość pobierania 1.25Megabita na sekundę, prędkość wysyłania 0.52Magabity na sekundę. Jesli masz internet o prędkości 1Mbps to wynik b.dobry...
Taki mam. DZIĘKI.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Niepokoi mnie pewna sprawa - mam neostradę 1Mb (na połączeniu wyświetla się 1,3 ale to szczegół...) i gdy wejdę w CTRL+ALT+DEL -> Menedżer zadań Windows -> Sieć, to pod pozycją "wykorzystanie łącza" nigdy nie wyświetla się 100%...
Nigdy nie miałem neo więc nie wiem na 100% czy dobrze mówię, ale te statystyki według mnie nic nie znaczą. Oznaczają jedynie wykorzystanie możliwości łącza do modemu czy innego ustrojstwa TP. A limit prędkości masz ustalony na centrali czy gdzieś tam dalej.
Ja np mam kompa do internetu podłączonego przez normalny kabel sieciowy, karta sieciowa obsługuje do 100Mbps a wykorzystanie łącza mam <1%.
[ Dodano: Sro Lis 25, 2009 12:14 ]
Matius napisał/a:
dla mnie tylko to jest najważniejsze to jest opóźnienie na serwerze czyli coś idzie i wraca i ile czasu to zajęło czym mniej tym lepiej dla nas
jak miałem ping 500 to była tragedia... 50 to jest dobrze powiedziałbym że bardzo dobrze chociaż ostatnio mam pingi po 35
jeżeli grasz online to rzeczywiście ma to duże znaczenie. Jednak dla przeglądania stron to rybka.
Ping do okolicznego serwera będzie w większości przypadków niższy niż do zagranicznych. Więc przy takich twierdzeniach że kiedyś miałem ping niższy trzeba pamiętać żeby testować do tego samego serwera. W większości, bo alternatywnym dostawcą nie opłaca się płacić za ruch do TePsy i płacą np Niemcom. Dlatego czasami wchodząc na serwer w swoim mieście pakiety lecą za granicę i spowrotem
aha mój wynik
DL: 6,93Mbps
UP: 1.4Mbps
i to wszystko za 79zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum