Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Czw Paź 15, 2009 15:07 Jakie opony 205/40/17 czy 205/45/17?
Witam
Stoję właśnie przed wymianą opon na nowe i nie wiem na co się zdecydować. Aktualnie jeżdżę na 205/40/17 i wszystko fajnie poza tym, ze jest twardo. Oczywiście można wypuścić nieco powietrza dla zwiększenia komfortu jazdy ale z ryzykiem dla felg. Przyszło mi na myśl, żeby zakupić 45-tki, powinno to dodać nieco komfortu bez obawy o pokrzywienie felg. Pytanie tylko jak takie opony sprawują się na drodze, czy mają ujemny wpływ na trakcję, osiągi, fajnie gdyby ktoś miał dostęp do fotki z oponkami 40 i 45 na 17 calowej feldze - tak dla porównania.
ja mam 205/45/17 jest twarda ale MG seryjnie ma twarde zawieszenie mi to nie przeszkadza co do trakcji jest w miare ok gorzej przy spotkaniu z koleinami
mam 205/40/17 i katorga przy zawieszeniu eibacha -30mm. Aczkolwiek nie licz na lepszy komfort przy profilu 45... mialem wczesniej 205/50/15 i taka sama patologia
Albo wyglad i prowadzenie albo komfort:)
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 10:07
Jeszcze się nie zdecydowałem między Toyo T1-R albo YOKOHAMA/Parada Spec II. Oba modele są w podobnych cenach i oba mają bardzo pozytywne oponie. Toyo już znam więc dobrze byłoby wypróbować też konkurencję. Tak czy siak będą to ostatnie opony jakie zakupię do tego samochodu, zobaczymy
No co za zbieg okolicznosci
Sam juz Was chcialem pytac o Yokohamy wlasnie. Toyo na 15 mi sie bardzo podobaly, ale zeby od kwietnia do wrzesnia zuzyly sie do 3mm Jakbym nadal jezdzil na 15 to pewnie nie bylby problem, bo za 40e kupilbym nowe. Ale 18" to juz 100e wiec wolalbym zeby dluzej wytrwaly.
Tez bede zmienial tylne 225/40 na 215/35 bo mi Xpowery nie podejda. Nowki na przod pojda. Dla mnie warunek to super trzymanie na mokrym, jesien idzie wiec pewnie 6/7 dni bedzie padac
Myslicie ze Yokohamy wytrzymaja dluzej?
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 11:21
Cytat:
Właśnie dlatego biorę je pod uwagę, bo wg. opinii internautów mimo podobnych parametrów to yokohama są znacznie wytrzymalsze . Zrobiłem 10.000 mil na toyo, a że jeżdżę dość agresywnie to bieżnika już prawie nie ma .
No co za zbieg okolicznosci
Sam juz Was chcialem pytac o Yokohamy wlasnie. Toyo na 15 mi sie bardzo podobaly, ale zeby od kwietnia do wrzesnia zuzyly sie do 3mm Jakbym nadal jezdzil na 15 to pewnie nie bylby problem, bo za 40e kupilbym nowe. Ale 18" to juz 100e wiec wolalbym zeby dluzej wytrwaly.
Tez bede zmienial tylne 225/40 na 215/35 bo mi Xpowery nie podejda. Nowki na przod pojda. Dla mnie warunek to super trzymanie na mokrym, jesien idzie wiec pewnie 6/7 dni bedzie padac
wytrzyma mniej więcej tyle samo przy agresywnej jeździe niestety... ta opona jednak lubi ciepło i suchą nawierzchnie więc jak często jeździcie po mokrym to polecę jednak Bridgestone Potenza RE 050 nic lepszego na te warunki nie ma
No i po przeczytaniu setek opinii zrezygnowalem z Yokohamy. Na suche rewelacja, a na deszczu porazka. Ja podziekuje Wybor padl na Vredestain . Zobaczymy jak sie sprawdza
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
Mówiłem ze yoko na mokre nie podejdzie Vredestain hmm miałem w tamtym sezonie zakupić bo była jeszcze mało znana na naszym rynku i miała dobra cenę ale przyszkociłem i mogę tylko żałować
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 18:31
Oczywiście że 205/45R17 jak masz kasę to polecam Yokohama lub Toyo ale obawiam się że to bardzo droga opona. Sprawdzę jutro w cenniku to Ci powiem ile by kosztowała u mnie po rabacie
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum