Wysłany: Sob Lis 14, 2009 19:40 [R620] Niskie sprzęgło
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam, czytam forum i nikt nie ma tych samych objawów...
Sprzęgło łapie przy samym koncu ale nie ciągnie ani nie ślizga się biegi wchodzą bardzo łatwo bez zgrzytów. Płyn jest i go nie ubywa czy to już koniec sprzęgła? Pompka lub wysprzęglik?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 07, 2011 23:45, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 19:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli to by byla pompa to by cie uciekł płyn ze zbiorniczka i biegi by cieżko wchodziły ze zgrzytaniem ja to przezyłem u siebie wiec pompę to ja bym wykluczyl jeszcze może zobaczy czy pompa jest mokra ale wątpie . Co do wysprzęglika nie miałem z nim problemow ale cos gdzies szłyszałem ze moga byc ku temu takie objawy
odpowietrzyłem ale tylko za pierwszym wciśnięciem jest dobrze a potem dalej łapie jakieś 10 cm od podłogi;/ Wysprzęglik ma jakąś regulacje bo nie widać żadnego gwintu jest mokry ale płynu nie ubywa.
więc jaka diagnoza? wymiana sprzęgła? Mimo to że biegi wchodzą normalnie?
sprzęgło się nie ślizga nawet jak mocno puszczę i dam mu na obroty z każdego biegu po prostu łapie nisko jak szybko puszczę i dam dużo gazu to gumy "grają" a przy większych prędkościach nie ma żadnego problemu biegi wchodzą normalnie jak to w 620 stce
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Wto Gru 01, 2009 06:08
Podepnę się pod temat.
Zauważyłem wczoraj, że jest spocony ten wysprzęglik na skrzyni begów a jak nacisnąłem tą gumkę to się trochę płynu wylało.
Pytanie.
Bawić się w reperaturkę czy kupić wysprzęglik?
w niektórych wysprzęglikach, jak guma jest wyrobiona/sparciała to cały wysprzęglik jest do wymiany, moim zdaniem lepiej wymienić cały wysprzęglik z pompką (nie jest jakoś szczególnie drogi) niż tracić czas na regenke która nie daje gwarancji jak długo on pożyje.
_________________ Nie gore-tex, a chęć szczera, zrobi z Ciebie globtrotera!
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 18:54
A więc nabyłem wysprzęglik.
Mam pytanie,a właściwie dwa.
1. Chce przy okazji zmienić płyn w układzie-jak to zrobić?
Spuścić cały?
Czy dolewając cały czas przepompować aż poleci nowy?
2.Jak odpowietrzyć układ, wysprzęglik i pompkę sprzęgła w razie czego?
filo, opisy odpowietrzenia sa na forum...
Odkrecasz odpowietrznik i pompujesz az wszystko wyleci, zakrecasz, nalewasz nowego plynu, pompujesz, trzymasz pedal, odkrecasz odpowietrznik, czekasz az poleci plyn, zakrecasz, pompujesz itd...
A więc nabyłem wysprzęglik.
Mam pytanie,a właściwie dwa.
1. Chce przy okazji zmienić płyn w układzie-jak to zrobić?
Spuścić cały?
Czy dolewając cały czas przepompować aż poleci nowy?
2.Jak odpowietrzyć układ, wysprzęglik i pompkę sprzęgła w razie czego?
Taka sama procedura jak z odpowietrzaniem hamulców i najlepiej aby do tego zabiegu były 2 osoby,jedna pompuje pedał sprzęgła kilka-kilkanaście razy,ciśnienie w układzie będzie rosło i pedał będzie się lekko podnosić z oporem i dociska w dechę i tak trzyma a ty odpowietrzasz popuszczając odpowietrznik i kontrolujesz płyn w zbiorniczku co by ci nie uciekł poniżej min i żeby nie zapowietrzyć układu dolewasz co jakiś czas po trochę i tak najlepiej z kilkanaście razy aby dobrze i pewnie odpowietrzyć ,u mnie ostatnio taki zabieg trwał ok 30 min. także będzie dobrze
Wysłany: Sro Gru 09, 2009 18:03
Wymieniłem ten wysprzęglik ale coś chyba za krótko odpowietrzałem bo jak naciskam pedał sprzęgła to najpierw jest takie dobre 3 cm luzu, potem idzie ciężej aż do podłogi.
Jak puszczam sprzęgło to już po około 1 cm zaczyna brać, jeszcze ze 2 cm pracuje i znowu luz ze 3 cm.
[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 18:03 ]
A czy pompka sprzęgła ma swój odpowietrznik?
Na tej fotce to pod białym kapturkiem wygląda jak odpowietrznik.
U mnie w tym miejscu jest śruba na imbus wkręcona równo z powierzchnią pompki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum