Wysłany: Wto Lis 24, 2009 18:29 [R75] Pytanie o webasto
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, mam pytanie bo mój Rover będzie trochę stał nieużywany bo czekam na rejestrację. Czy przy temperaturach poniżej 5 stopni załączające się webasto nie rozładuje mi akumulatora?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 04, 2010 18:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 18:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
makaveli_26, webasto włącza się tylko po zapaleniu silnika.
To ja już nic nie rozumiem. Z artykułów przeczytanych na tym forum zrozumiałem, że webasto bez programatora ma czujnik temperatury przed chłodnicą, który po zarejestrowaniu temp. poniżej 5 stopni załącza webasto, które dogrzewa silnik i płyny. Dzięki temu rozwiązaniu ma nie być problemu z odpaleniem samochodu, więc jak jest w końcu bo trochę mnie zakręciła Twoja odpowiedż
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 19:49
makaveli_26, nie chodzi o odpalanie, tylko o szybkie dogrzanie silnika, żeby nie jechać na niedogrzanym silniku. Włącza się po odpaleniu gdy na dworze po niżej 5*.
makaveli_26, nie chodzi o odpalanie, tylko o szybkie dogrzanie silnika, żeby nie jechać na niedogrzanym silniku. Włącza się po odpaleniu gdy na dworze po niżej 5*.
A ja cały czas myślałem, że włącza się automatycznie po spadku temperatury poniżej 5* i czerpie prąd z aku a paliwo z baku. W takim razie po jakim czasie się wyłącza bo po przyjeździe do domu i otworzeniu maski godzinę później webasto było jeszcze gorące
Jest dokładnie tak jak pisze Rowan
Impuls, który uruchamia Webasto pochodzi z komputera, po włączeniu zapłonu w stacyjce. Oczywiście podany impuls uruchamiający przechodzi przez czujnik temperatury (poniżej 5 st.C zwiera styki).
[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 20:11 ]
makaveli_26 napisał/a:
webasto było jeszcze gorące
Zawsze jest gorące, nawet jeśli jest niesprawne, ponieważ jest w stałym obiegu płynu chłodniczego silnika
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 18:48 czy mozna programowac webasto??
Interesuje mnie to czy np.kiedy wychodze do pracy na godz 5 rano,jest mozliwosc zaprogramowania webasto tak,aby wlaczylo sie juz przed odpaleniem silnika.?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum