Wysłany: Nie Gru 20, 2009 13:48 [R400] jakiej firmy zarówki mijania - Proszę o wasze opinie.
Witam!!!
Spaliła mi się żarówka mijania. I planuje zakup nowych poczytałem trochę o nich, już prawie się zdecydowałem na Philips Blue Vision. Na ich temat znalazłem dużo pozytywów ,ale i opinii negatywnych ,że przy deszczu widoczność jest kiepska. Macie może doświadczenia i opinie na temat tej marki. Ewentualnie na jakich jeździcie żarówkach i jak się spisują podczas opadów deszczu, mgły itp. Jakie marki byście mi polecili?? zależy mi tylko na bardzo dobrej widoczności.
Co sądzicie jeszcze o tych markach
Osram Silverstar 50/55.
Philips xtreme power
OSRAM Night Breaker
Pozdrawiam Eliasz .
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 13:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ale krótka żywotność .. BlueVision ... nie wiem jak z żywotnością, ale światło białe i dużo i widoczność ok ... niestety drogie ... tańsze są Philips VisionPlus ... niezła żywotnosć (około roku u mnie wytrzymują).. światła jest mniej jak w BlueVision i trochę bardziej żółte, ale uważam, że to dobry kompromis miedzy ekonomią a wydajnością i żywotnością
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 19:39
Miałem Osram Nightbreaker i padły po ok. 4 miesiącach, więcej nie kupie choć światło było zajefajne, potem kupiłem Tungsramy +50%, te wytrzymały 8 miesięcy. Teraz zakładam co mam pod ręką a jak mi się skończą "zapasowe" żarówki to kupie sobie Philipsy +30%.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Tez mam Cool Blue, bo Blue Vision byly ok 30% drozsze.
Bardzo fajnie swieca w porownaniu do zwyczjnych Tungsramow.
Zdecydowanie poprawiaja widocznosc i do tego reflektory wygladaja fajnie, bo swieca bialym, a nie zoltym swiatlem.
ja proponuje zakup w sklepie biedronka zarowki "super jasne"
kolega ma, ladna barwa, i dzialaja mu juz ponad pol roku. Koledzy tutaj zachwalaja jakeis philipsy inne gadzety, ktore tak samo po pol roku do roku sie spala! Jednak tutaj masz czysta oszczednosc. Jezeli nawet takie zarowki z biedronki spala sie po pol roku to placisz 2*10zl rocznie...a philipsy czy inne osramy sa drozsze!
Ja tam osobiscie mam xenony takze problem z glowy...tylko ciii bo to nie legal
[ Dodano: Pon Gru 21, 2009 00:21 ]
PS
marcinZG napisał/a:
bo swieca bialym, a nie zoltym swiatlem
bialego nie widziales
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Osram Nightbreaker przerabiałem - fajnie świecą ale co z tego jak padły po kilku miesiącach. W sumie szkoda było tych chyba 55zł. Teraz mam najzwyklejsze H7 Hella z orlenu i trzymają się już od czerwca:D
Ja tam osobiscie mam xenony takze problem z glowy...tylko ciii bo to nie legal
[ Dodano: Pon Gru 21, 2009 00:21 ]
PS
marcinZG napisał/a:
bo swieca bialym, a nie zoltym swiatlem
bialego nie widziales
Jak to drugie ma zwiazek z tym pierwszym, to no comment
Odnioslem Osram Cool Blue do poprzednio wlozonych Tungsramow i stwierdzam, ze znaczaco poprawila sie widocznosc i zauwazalnie zmienila sie barwa swiatla w kierunku koloru bialego.
Imho dobre zarowki naprawde robia roznice i wole dac nawet te 50zl wiecej 2x do roku i zauwazyc pieszego, dzika, czy dziure w drodze.
Kwestia tego, ktore zarowki kto uwaza za dobre.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 76 Skąd: Rabka-Zdrój
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 09:47
Warto wiedzieć że te plusy typu +20% , +30% itd. nie biorą się z niczego. Wszystko jest kosztem żywotności żarówki.
Ja nie lubię się często stresować, że "znowu" siadła mi żarówka.
Polecam zwykłe żarówki Tungsram.
Są nie drogie i co ważne trwałe. Wszystkie inne wynalazki szybciej mi się paliły.
Żarówka zawsze człowiekowi strzeli w najmniej kożystnym momencie np. w nocy podczas deszczu czy mrozu.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pon Gru 21, 2009 12:03
Brat miał Philisy blue vision, fajnie to świeciło, ale szybko się spaliło. Ja mialem Osramy Night breaker, pierwsza apaliła mi się po jakchś 2 miesiacach. Później kupowałem zwykłe tungsramy. Ogólnie wkurzało mnie szybkie przepalanie się tych żarowek. Zmienilem na zestaw HID i jestem zadowolony. Białe światło i mniejsze zużycie energii. Jak dla mnie luksus
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
HID i jestem zadowolony. Białe światło i mniejsze zużycie energii. Jak dla mnie luksus
6000K czy 4300K tutaj sprawa jest dosc istotna;) ale to nie temat o zarnikach a zarowkach...
podsumowujac macie 3 wyjscia
-zarowki zwykle trwale zolte legalne
-zarowki zwykle podwyzszonej jasnosci, mniej lub bardziej markowe, przepalaja, sie trzeba kupowac nowe, trzeba montowac, jasne swiatlo, duzo lepsze od zoltego, legalne
-hid xenon, koszt zakupu sporo wiekszy, biala barwa, trwale, mocne, nielegalne
ad ostatnie rozwiazanie. polecam barwe 4300K (potocznie zwana ciepla biela) zarniki w momencie zapalenia swiatel swieca bardzo bialo, niemal jak barwa 6000K (mocna biel, potocznie zwana zimna biela) pozniej gdy rozgrzeja imituja zolte zarowki. Otorz patrzac na reflektor widzimy bardzo jasne zoltawe swiatlo do zludzenia przypominajace super jasne zarowki. Natomiast oswietlaja droge (szczegolnie w nocy) iscie na bialo.
to jest pewien myk na policje i frajerow ktorzy mrugaja dlugimi gdy widza auto z nielegalnymi xenonami 6000k.
Co do mojego rozwiazania czyli nielegalny xenon ale 4300K uwazam za sluszny z racji poprawnej regilacji swiatel oraz zludnej barwy zoltej zwyklych zarowek
miałem HID 6000K
pały się gapią a inni mrygają więc wywaliłem to i sprzedałem
mam teraz Nightbreaker i widzę że są gó... warte, światła dają tyle co zwykłe żarówki a nie więcej jak podają
żałuje że nie wypróbowałem barwy 4300K
szoso420, w skrocie podsumowal wady 6000K policjanci i kierowcy mrugajacy. Ale fakt faktem 6000K sa za ostre do zwyklych reflektorow, bardzo mocno swieca i wala po oczach.
Z kolei 4300K dobrze wyregulowane nie swieca az tak ostro jak 6000K choc i tak wystarczajaco a i policjanci nie gapia sie oraz kierowcy nie mrugaja
jedyny minus to ze moze sie wam przydazyc tak jak mnie ostatnio, zostalem zatrzymany przez policje, mandacik za predkosc 100 i 4 pkt wsiadam do auta, odpalam, zapalam swiatla a tu blysk juz myslalem, ze wyskocza i mnie zatrzymaja ale na szczescie tak sie nie stalo, ale przyznam sie szybko odjechalem
faecd,
Masz jakieś foty tych 4300K jak to świeci Mnie ostatnio mijał na autostradzie nowy jakis Mercedes SUV i kawałek jechałem za nim do kurcze ma z przodu jak w dzień
ALe wielka wada tych HID jest zima bo przymarzają klosze
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum