Wysłany: Nie Sty 03, 2010 15:16 [R420DI '96] Luźne klemy po przykręceniu
Witam
Problem polega na tym że po przykręceniu klem na maxa plusowa się obraca a minusową można zdjąć ręką
próbowałem je trochę spłaszczyć ale to nic nie daje
jak można usztywnić te klemy?
bo jak minus spadnie podczas jazdy to dopiero będzie jazda
a stało się to wszystko po czyszczeniu tych bolców (minusa i plusa) na akumulatorze
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 15:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 292 Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 15:54
To musiałeś nieźle te bolce zjechać skoro klemy zaczęły latać. Podłóż jakieś cienkie blaszki ołowiane, ale powierzchnie styku już nie będą takie jakie być powinny.
... a co dadzą nowe klemy skoro to te bolce na aku są winne bo zostały lekko potraktowane papierem ściernym i jest teraz mały luz ...
jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest tzw. nadlanie biegunów, ale potrzebujesz do tego trochę czystego ołowiu i przyrządu, który wyglądem przypomina klemę ... jednakże bez praktyki nie radzę tego próbować
obawiam się, że musisz zacząć rozglądać się za nowym akumulatorem
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 16:03
kup klemy z wieksza regulacją są takie ze z przodu i z tylu maja docisk, ew. zrob z miedzianej blachy pierscienie na bolce w aku.:-) ja tam w swojej mazdzie mialem zrobione i nawet ten bialy nagar sie nie zbiral jak dobrze skrecilem.
Wcale nie trzeba mocno trzeć. One są bardzo podatne na takie "zabiegi" Pozostało ci jedynie podłozyć jakieś cieniutki blaszki albo kupno nowych. Bo zawsze stare sa troszke poprzeciągane.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 16:29
szoso420, kup w sklepie budowlanym lub w firmie zajmującej się sprzedażą rur lub dachówek miedzianych, kawałek (pasek) miedzianej blachy (grubość 1-2mm). U mnie przy nowym akumulatorze, klema minusowa siedziała zbyt lekko. Podłożyłem-owinąłem ją takim kawałkiem i od pół roku jest wszystko ok. Zabieg prosty i mało-kosztowny
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
yyy a ta wstawka to powinna byc raczej z tego samego materialu co klemy
klemy wyglądają na miedziane
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 17:08
klemy sa miedziane:-D no chyba ze masz z tesco:-) sluchaj poszukaj rurki miedzianej:-) i odetnij:-) i przetnij, skroc obwod do potrzebnego ci rozmiaru. Ja tak zrobilem, miedziana rurka, katuweczka imadelko, katoweczka spilowywalem coraz wiksza szczeline i zginalem az mialo obwod bolca aku:-)
sluchaj poszukaj rurki miedzianej:-) i odetnij:-) i przetnij, skroc obwod do potrzebnego ci rozmiaru
pomysł dobry muszę przyznać a odpady rurek dostanę za free od znajomego
hvil [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 17:13
tylko wiesz zeby to niebylo fi 10cm:D i grubosc 1cm:-D bo takiej to nie spilujesz i nie dogniesz ale za 2 cm za duza to luzik:-) ja mialem taka od instalacji domowej wody bo lezaly po budowie domu:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum