Wysłany: Sob Mar 26, 2011 17:36 [R214Si] Wskaźnik temperatury, położenie
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Mam szybkie pytanko. Autko jak w danych na górze. Czy takie położenie wskazówki temperatury podczas wyłączonego silnika jest ok?
Chcemy zlokalizować problem bo gdy silnik jest nagrzany wskazówka jest za nisko. Termostat wymieniony. Jeśli wskazówka mechanicznie jest ok to będziemy czujnik musieli sprawdzić.
Z góry dzięki za info.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Ostatnio zmieniony przez greg-si Sob Mar 26, 2011 17:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 17:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie jest jeszcze wyżej, o połowe odległości w odniesieniu do wskaźnika leszczu19901. Co najśmieszniejsze, po rozgrzaniu z uszkodzoną obudową termostatu wskazówka była w poziomie, po wymianie wskazówka jest troche niżej tzn nie przecina tego termometru.
krystof87, potwierdzam słowa leszczu19901, to termostat miałem tak samo skończyło się na tym że podczas mrozów po przejechaniu 40km wskazówka się zaczynała podnosić wymieniłem termostat i jest ok
Mam pytanie.
Wentylator uruchamia się, gdy płyn osiągnie pewną temperaturę, prawda? (w tej chwili nie pamiętam dokładnie jaką, ale to ma mniejsze znaczenie).
Chodzi mi o to, w jakim położeniu powinien wtedy znajdować się wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej. BO u mnie on jest nieco poniżej połowy. Czy tak ma być?
Bo zastanawiam się, czy mój czujnik temperatury (ten od wskaźnika) działa prawidłowo, bo wskazówka nigdy nie dochodzi nawet do połowy mimo że wentylator już się załącza.
Jest ok, ciężko zauważyć aby ten wskaźnik w ogóle się ruszał jak osiągnie te pół.
Te silniki tam mają że trzymają dość dokładnie temperaturę, u mnie np. nigdy wentylator się nie włączył mimo że jest sprawne wszystko, po prostu układ chłodzenia jest dość wydajny
Moja wskazówka, leży i już sie nie rusza w ogóle, z początku wariowała raz w doł, raz w góre, jak przyśpieszałem to leżała całkowicie.
Wymiana czujnika pomoże czy poważniejszy problem?
Jeśli zmiany były szybkie (wskazówka skakała w ciągu sekundy od 0 do połowy) to problem czujnika. Jeśli zmiany położenia (0-połowa) zajmowała kilkanaście sekund do minuty, to problem z układem chłodzenia.
[ Dodano: Wto Wrz 20, 2011 08:25 ]
Robertus74 napisał/a:
Można się podpiąć pod temat?
Mam pytanie.
Wentylator uruchamia się, gdy płyn osiągnie pewną temperaturę, prawda? (w tej chwili nie pamiętam dokładnie jaką, ale to ma mniejsze znaczenie).
Chodzi mi o to, w jakim położeniu powinien wtedy znajdować się wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej. BO u mnie on jest nieco poniżej połowy. Czy tak ma być?
Bo zastanawiam się, czy mój czujnik temperatury (ten od wskaźnika) działa prawidłowo, bo wskazówka nigdy nie dochodzi nawet do połowy mimo że wentylator już się załącza.
Jeśli zacznie przekraczać połowę możesz zacząć się zastanawiać czy wszystko w porządku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum