Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:32 [R25] Centralny zamek
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: wszystkie
Witam
Zamknąłem samochód polotem centralny zamek zamknął wszystkie drzwi i uzbroił się immo.
Wracam do samochodu chce otworzyć z pilota ale nie daje rady tj. immo sie rozbraja migną kierunki w środku zapali się oświetlenie kabiny i nic. jak otwieram kluczykiem drzwi to centralny zamek nie otwiera wszystkich drzwi tylko te które otwieram tj. drzwi kierowcy.
Dodam, że samochód mogę zamykać z pilota i centralny zamek działa problem istnieje tylko przy otwieraniu.
Nie wiem co się dzieje - prośba o poradę.
Pozdrawiam
_________________ gtz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Paź 13, 2011 20:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 12:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
HA ha mój własny post sprzed kilku miesięcy - teraz problem polega na zupełnie czymś innym
szukałem ale jakoś nie znalazłem może niedokładnie ale miałem nadzieje że jak wpisze nowy temat to jakiś "miły" roverkowicz mi pomoże
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 17:38 [R 25 1.4 ] centralny zamek
sprawdziłem wiązkę kabli w tylnej klapie faktycznie były poprzecierane kabelki , zlutowałem wszystko poprawnie ale centralny zamek i tak nie działa
nie wiem co mogę jeszcze zrobić i gdzie tkwi problem
Czy może mi ktoś pomóc ?
Czy centralny zamek ma tylko 1 bezpiecznik, pod maską czy są jeszcze jakieś inne ?
Gdzie jest zlokalizowany ECU?
do wczoraj wszystko było super lecz wieczorem była u mnie burza z piorunami i raz tak walło że włączył się alarm to podleciałem i go wyłączyłem z pilota tylko już nie wiem jakim guzikiem bo ciemno było po jakimśc czasie ( 30min) wracam do samochodu i nie mogę otworzyć z pilota wogóle tylko zamknąć dodam że juz nie zaświeciły się kierunkowskazy jak to było wcześniej przy otwieraniu i zamykaniu teraz pilotem mogę tylko zamknąć drzwo otworzyć nie idzie musze kluczykiem lecz gdy otwieram kluczykiem otwierają się ( dzisiaj ) tylko drzwi kierowcy wczoraj kluczykiem otwierały się wszystkie nie wiem o co chodzi naprawdę dodam że gdy dzisiaj otwierałem drzwi kluczykiem otworzyły się tylko kierowcy tylne drzwi muszę podciągnać rygielki żeby je otworzyć a drzwi od strony pasażera przednie wogóle nie mogę otworzyć nawet rygielek jak podnoszę to nie idzie ich otworzyć dodam że tylne drzwi jak podnosze rygielek to rygielek idzie cianso w górę ( ciężko z oporem) natomiast przedni rygielek od drzwi sobie jakoś tak lata tak strasznie delikatnie bez opory nie wiem o co chodzi gdy zamykam drzwi słyszę że siłowniki wszystkie chodzą myślicie że coś w drzwiach od strony pasażera się poluzowało trzeba będzie zdjąć boczek i to zlokalizować moze właśnie się tam coś poluzowało w tych drzwiach dlatego nie otwiera z pilota coś nie zaskakuje może no sam nie wiem...
dzisiaj sprawdzałem bezpieczniki wszystkie są dobre wymieniłem baterię w pilocie i po wymianie jest tak samo jak przy starej baterii czyli pilot zamyka wszystkie drzwi a nie otwiera żadnych a z kluczyka otwiera tylko te od kierowcy...alarm wyje tzn uzbraja się imo działa samochód odpala wszystko jest dobrze tylko pilot nie otwiera auta a jedne drzwi wogóle przestały się otwierać ....
Ściągnij boczek w tych drzwiach i sprawdź czy jakiś kabel się nie wyczepił z siłownika lub czy po prostu siłownik się nie zepsuł. U mnie siłownik padł, kupiłem nowy za 10 zł i wymieniłem - od 2 lat spokój
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
tylny boczek jak przednie drzwi się nie otwierają to w tylnych drzwiach od strony pasażera jest siłownik który idzie na tylne i przednie drzwi jak to jest >?
[ Dodano: Pią Paź 07, 2011 13:56 ]
po problemie a zrobiłem to tak :
poluzowałem kleme minusową na około 1min i założyłem
wsiadłem do auta przekręciłem kluczyk w pozycji 2 zaczoł piszczeć immo (chyba immo) po 30sec wyłączyłem kluczyk znowu przekręciłem i odpaliłem
zgasiłem auto drzwi zaczeły już się od srodka otwierać od strony pasażera ( ale jeszcze nie z pilota)
wysiadłem otworzyłem wszystkie drzwi szeroko po czym zatrzasłem wszystkie oprócz drzwi od kierowcy ( one zostały otwarte szeroko) i centralnym zamkłem mimo ze jedne były otwarte podszedłem zatrzasłem je i teraz już były 4 drzwi zamknięte
odczekałem 2 min i sytuacja wróciła do normy normalnie zamyka i otwiera z pilota kierunki sie palą tak więc u mnie problem z głowy oby reszcie się udało
poprostu trzeba zresetować immo z alarmem odcinająć klemę na 30 sec włączyć kluczyk w pozycji 2 potrzymać go tak z 30sec tak na oko wyjąć włożyć i odpalic...
tak mi się wydaje...
no i niestety problem minol az do wczoraj od wczoraj znowu raz dziala raz nie dziala centralny tylko zamyka otwierac juz nie chce malo tego bo otwieram jedne drzwi z kluczyka reszta sie nie otwiera jak otwieram od strony kierwocy w sensie takim ze centralny ale kluczykiem gdy otworze drzwi od strony kierwocy kluczykim reszte musze otwierac od srodka rozumiecie... zauwazylem tez ze w drzwiach od strony kierowcy jest taka gumowa oslona w niej ida kable zapewne i jak mam drzwi otwarte i jej dotkne to silowniki pracuja tak samo jak podczas zamykania mim o tego ze drzwi mam otwarte ale tak jak mowie gdy ja dotykam mam prosbe mozecie mi podeslac linka jak zdjac boczek z drzwi od strony kierowcy z gory byl bym wdzieczny
....
juz mnie szlak bierze na ten centralny najlepiej jak by go nie bylo i byl by swiety spokoj...
. zauwazylem tez ze w drzwiach od strony kierowcy jest taka gumowa oslona w niej ida kable zapewne i jak mam drzwi otwarte i jej dotkne to silowniki pracuja
Bardzo możliwe, że masz tam poprzecierane kabelki i robi ci zwarcie.
[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 21:20 ]
koliber1 napisał/a:
mozecie mi podeslac linka jak zdjac boczek z drzwi od strony kierowcy z gory byl bym wdzieczny
bez zdjécia boczka sié nie obejdzie a jak zdejmé boczek to bédzie latwiejszy dostep do tych kabelkow 3eba bedzie zerwac cala fole o ile jest zeby zobaczyc mechanizm centralki drzwi
jak mowicie doradzcie cos
pozdrawiam i dzieki za pomoc
[ Dodano: Czw Gru 01, 2011 09:58 ]
tak jeszcze siedze i czytam to może tu tkwi problem ...
w sumie u mnie z kluczyka jak otwieram drzwi to się tylko jedne otwierają a powinny chyba wszystkie więc coś nie działa w tych drzwiach kierowcy...hmmm
w sumie u mnie z kluczyka jak otwieram drzwi to się tylko jedne otwierają a powinny chyba wszystkie więc coś nie działa w tych drzwiach kierowcy...hmmm
Powinny wszystkie, więc albo masz spalony bezpiecznik od centralki, albo masz uszkodzony siłownik master w drzwiach kierowcy.
[ Dodano: Czw Gru 01, 2011 19:05 ]
Ale piszesz, że
koliber1 napisał/a:
zauwazylem tez ze w drzwiach od strony kierowcy jest taka gumowa oslona w niej ida kable zapewne i jak mam drzwi otwarte i jej dotkne to silowniki pracuja tak samo jak podczas zamykania mim
To ewidentnie mi to wygląda na zwarcie, bo tak nie powinno być. Nie pamiętam jak jest u mnie, ale tą gumę jakoś się ściąga chyba. Nie patrzyłeś tego
Leszczu powiem tak jezeli chodzi o to dotykanie kabelka w drzwiach to mialem tak tylko wczoraj dzisiaj jak nim ruszam to juz nic nie pracuje zaden silownik malo tego dzisiaj snowu zablokowaly mi sie drzwi od strony pasarzera ze nawet jak podnosze rygielek to nie idzie otworzyc.. esz. juz rece opadaja a reszta wyglada tak jak wygladala a z kluczyka otweraja mi sie tylko 1 drzwi od strony kierowcy no i centralny tylko i wylacznie zamyka i podczas zamykania jest taki dzwiek jak by silownik zakmnol drzwi i jeszcze je domknol 2 razy jest taki dzwiek w sobote sie za to wezme tylko juz sam nie wiem od czego zaczac.. a moze cos wspolnego tez ma tylna klapa hmm juz naprawde nie wiem sam....
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 15:26 ]
rozebrałem dzisiaj drzwi oraz gumę między drzwiami a karoserią gdzie idzie wiązka kabli w drzwiach niby wszystko ok popsikałem preparatem do kabli elekrtrycznych zeby je przeczysciło ale gdy zdjołem gumę w kuter idą kable jeden kabel jest wyrwany z wtyczki czy ktoś wie od czego jest ten kabel i jak rozebrać tą wtyczkę zeby móc go wsadzić ponownie może przez niego właśnie mi centralny nie otwiera drzwi... dodaje foto
kabel który jest wyrwany jest koloru czarno białego lub można powiedzieć czarno kremowego
Nie wiem jak rozebrac tą kostkę tzn jak ją wypiąć z drzwi oraz od czego jest ten kabelek z góry dziękuję za wszelką pomoc oraz sugestie
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum