Wysłany: Pon Lut 15, 2021 11:18 [Rover 75] Problem z ABS
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
potrzebuję pomocy w temacie ABS. Przeglądałem wiele wątków na forum ale niestety nie znalazłem rozwiązania. Postaram się zrozumiale opisać problem. W moim Roverku cały czas świeci sie kontrolka ABS, auto odstawione do mechanika na diagnostykę. W trakcie oględzin wymieniono:
- tylne łozyska z pierścieniami magnetycznymi na nowe,
- lewy przedni czujnik ABS na nowy
- wszystkie tarcze i klockie hamulcowe
Sprawdzono wszystkie pozostałe części: przednie pierścienie, pozostałe czujniki, podmieniono pompe ABS i niestety dalej problem nierozwiązany.
Auto w dalszym ciagu tak jakby nie czyta prawidłowej prędkości z lewego przedniego koła. Mechanik twierdzi, że to coś związanego z tempomatem ale mój Rover tempomatu nie posiada więc nie bardzo wiem o co chodzi.
Czy przychodzi Wam do głowy co to może być?
Z góry dzięki za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 15, 2021 11:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
pierwsze co mi przychodzi to zmienić mechanika - po co wymieniać na pałę piasty, czujniki jak wystarczy podłączyć kompa i odczytać prędkości wszystkich kol - od razu wiadomo czy któreś niedomaga
Zrób taki test - będzie wiadomo czy to kola czy cos dalej trzeba grzebać - można do tego użyć darmowego programu toaf'a
Żeby zarobić. Klient płaci za części to możesz pół samochodu wymienić i nie poczujesz, tylko za robociznę dostaniesz plus marży na częściach doliczysz i kaska do kieszeni leci. Słaby byłby z ciebie mechanik skoro takich podstaw nie rozumiesz xd
Diagnostyka komputerowa pokaże czy problem leży w całkowitym braku odczytu prędkości czy w jego przekłamaniu.
Można testowo zamienić piny we wtyczce pompy ABS (prawy czujnik z lewym) i zobaczyć czy błąd przeniesie się na prawy czujnik - jeżeli tak to uszkodzona jest instalacja elektryczna zapewne ( nic nie piszesz czy była sprawdzana).
Jeżeli nie - problem leży w sterowniku zapewne.
Żeby zarobić. Klient płaci za części to możesz pół samochodu wymienić i nie poczujesz, tylko za robociznę dostaniesz plus marży na częściach doliczysz i kaska do kieszeni leci. Słaby byłby z ciebie mechanik skoro takich podstaw nie rozumiesz xd
i tacy mechanicy robią sobie szybko reklamę wymieniaczy nie mających pojęcia o naprawie. Sam robię serwis ekspresów i nigdy nie mówię klientowi - wymienimy to i to i zobaczymy co będzie - tylko naprawa tyle i tyle i będzie działać choćbym nie wiem co. Ale to wymaga znajomości poszczególnych modeli podobnie jak w samochodach - jak ktoś robi tylko benzyny z 2000 roku i podjedzie diesle z 2015 to faktycznie - wymienimy i zobaczymy a i tak nie naprawimy
Wysłany: Wto Lut 16, 2021 14:34
kubowy1 napisał/a:
W moim Roverku cały czas świeci sie kontrolka ABS
wyjaśnij co to znaczy wg. Ciebie , czy należy rozumieć , że po włączeniu zapłonu zapala się kontrolka ABS i nie gaśnie ani na moment do czasu przejechania kilku km i wyłączenia zapłonu ?. czy tez gaśnie i znowu się zapala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum