Wysłany: Sob Sty 30, 2010 15:41 [R820] Obroty wariują
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Dziś byłem u mechanika obejrzeć ten silniczek krokowy, niestety po wyjęciu przepustnicy niewiele tam można było czyścić bo był czysty Po złożeniu do kupy niestety problem dalej istnieje.
Wygląda to tak że na zimnym silniku odpala ok ale czasami jak dodam gazu to nie potrafi po zrzuceniu na luz utrzymać obrotów i gaśnie, często też zauważalnie braknie mu mocy - przy przyspieszaniu trzęsie i buczy, dopiero po chwili jak się trochę silnik nagrzeje te problemy znikają. Znowu na ciepłym potrafi przywiesić się na wyższych obrotach, także przy zrzuceniu na luz podczas jazdy czuć że obroty spadają nieregularnie (lekkie szarpanie), po dodaniu gazu na postoju wraca do swoich ~850.
Zauważyłem że po dodaniu gazu i puszczeniu ta płytka napinająca linkę czasami nie odbija do końca i obroty wieszają się koło 1000, ale wystarczy lekko ją docisnąć i jest ok. Co tu dalej robić, bo już mam dość jeżdżenia zwłaszcza zimą z tym problemem, jak zgaśnie to go ciężko odpalić a już to robił na skrzyżowaniach
jesli linka pracuje dobrze i bez zaciec, i nie jest za mocno naciagnieta to pewnie potrzebna jest regulacja
mi regulacje zrobil na zlocie mariusz418 testbookiem T4
moje objawy nie byly tak nasilone jak Twoje, na zimnym po odpaleniu czasami wskakiwal na wyzsze obroty, ale pomagalo np zgaszenie go i ponowne odpalenie
po regulacjach mariusza juz nigdy tak nie zrobil
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum