Wysłany: Czw Lut 03, 2011 07:57 [R200] Problem z hamulcami.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Wczoraj zmieniałem klocki hamulcowe i mam mały problem. Dolna śruba pływająca od zacisku zapiekła się i ani rusz w żadną stronę. Macie jakiś pomysł jak ją wyciągnąć?
Drugi problem, to po podniesieniu zacisku i wciśnięciu tłoczka, spod tłoczka wyciekło trochę płynu hamulcowego. To chyba nie jest normalne?
Doradźcie coś, bo nie wiem czy brać się za to sam, czy oddać mechanikowi.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 07:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zacisk do regeneracji. Spokojnie możesz zrobić to sam. A koszt za komplet regeneracyjny jednego zacisku to około 15 zł. Ja zrobiłem u siebie wszystkie i hamulce mam jak ta lala
no już zamówiłem zestaw na poniedziałek.
Powiedzcie mi, czy jest możliwość wyjęcia tłoczka i uszczelek bez spuszczania płynu? Gdzieś czytałem, żeby zacisnąć wężyk i wtedy można zdjąć cały zacisk. Czy tak można robić?
Raczej nie zaciśniesz wężyka bo tam idą miedziane rurki a ich nie wolno zgniatać bo mogą popękać.
Można odkręcić rurkę z płynem i podstawić jakieś naczynie, żeby płyn do niego ściekał ale bez naciśnięcia na hamulec nie powinno dużo wylecieć.
no już zamówiłem zestaw na poniedziałek.
Powiedzcie mi, czy jest możliwość wyjęcia tłoczka i uszczelek bez spuszczania płynu? Gdzieś czytałem, żeby zacisnąć wężyk i wtedy można zdjąć cały zacisk. Czy tak można robić?
Chodziło Ci pewnie o zaciskanie gumowego wężyka. Można szczypcami przycisnąć czy zagiąć, ale to nie jest najlepszy sposób.
Lepiej jak odkręcisz wężyk to przełóż przez jego oczko śrubę dopasowanymi podkładkami miedzianymi i z drugiej strony nakrętkę z takimi podkładkami. Skręcić mocno i nie powinno cieknąć.
Odpowietrzać jednak i tak będziesz musiał bo w tłoczku się zbierze powietrze.
Do wymiany reperaturki przydadzą się szczypce segera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum